Joost Smit kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester Elbert Roest.
Joost Smit kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester Elbert Roest. Foto: Bob Awick

Koninklijke onderscheiding Joost Smit

Mensen

LAREN - Joost Smit heeft vanmiddag een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Elbert Roest bij zijn afscheid als voorzitter van het bestuur van de Stichting De Koornzaayer. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Smit krijgt de onderscheiding, omdat zijn stichting kleinschalige projecten in oostelijk Afrika ondersteund op het gebied van gezondheidszorg, armoedebestrijding  en onderwijs. Het geld komt van het pensioenfonds van het bedrijf Smit en Zoon waar Smit eigenaar-directeur was.

Pensioen
Dit bedrijf produceert plantaardige en dierlijke oliën voor de food-, feed- en farmaceutische industrie en het ontwikkelt, produceert en verkoopt vettingsmiddelen en looistoffen voor de leerindustrie. Smit was meer dan veertig jaar actief in het bedrijf en ging in 2006 met pensioen.

Tijdens zijn leiding maakte het bedrijf een sterke groei door en vestigde het zich in het buitenland, met name in ontwikkelingslanden. In de landen waar Smit nieuwe afzetmarkten ontwikkelde, kwam hij in aanraking met de plaatselijke armoede.

Sociaal werker
Hij toonde zich een sociaal werker en droeg bij aan de economische ontwikkeling en aan specifieke lokale ontwikkelingsinitiatieven. In 1967 werd daarvoor Stichting Pensioenfonds De Koornzaayer opgericht.

Smit was voorzitter van de stichting, maar is onlangs vanwege zijn gezondheid afgetreden. Hij is nu lid van het bestuur. Hij is niet alleen zelf actief binnen de stichting. Hij heeft het goede doelenwerk van De Koornzaayer ook binnen zijn directe familie geborgd; zijn kinderen en hun partners besteden een flink deel van hun vrije tijd aan de projecten in Afrika.

Uit de krant