Afbeelding

Eemnes dient toch geen klacht in tegen Stedin

Natuur en Milieu

EEMNES - De gemeente Eemnes dient toch geen klacht in tegen Stedin wegens het misbruik maken van haar monopoliepositie.

"Er is gisteren een goed gesprek geweest met de directie van Stedin", meldt wethouder Niels Rood. "De kou is uit de lucht en verdere stappen richting de Autoriteit Consumenten en Markt zijn dus niet meer nodig."

Tarieven
De gemeente Eemnes concludeerde dat Stedin onjuiste informatie zou hebben gegeven over de tarieven van aansluitingen in het kader van het zonneveld dat de gemeente bij de A1 wil aanleggen.

"Stedin stelde dat men zich volgens de wet moet houden aan het gereguleerde tarief en hier niet van af mag wijken, ook niet naar beneden. Dit blijkt onjuist: bij het gevraagde vermogen heeft Stedin volgens de wet wel degelijk de mogelijkheid een maatwerkofferte te maken", aldus Rood.

Delen
Stedin heeft Eemnes nu aangeboden de aansluitkosten over twee zonnevelden te delen. Het veld bij de A1 en een nog te plannen zonneveld. "Dit zou wel mogelijk zijn als het op de juiste manier wordt aangepakt."

Dit lagere tarief is van belang in het kader van de landelijke subsidieregeling voor duurzame energie, SDE+. Hoe minder subsidie gevraagd wordt, hoe groter de kans dat deze verleend wordt. Een lager aansluittarief betekent betere inschrijving op SDE+ en een grotere kans op een positieve subsidiebeschikking in 2016.
 

Uit de krant