Peter Smit en dochter Sara doen samen met het gezin hun best om al het afval juist te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden.
Peter Smit en dochter Sara doen samen met het gezin hun best om al het afval juist te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden.

'Onze bak is bijna restafvalvrij'

Natuur en Milieu

BLARICUM - 100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij. Dit experiment van het GAD kan op veel enthousiasme rekenen, want in totaal hebben 170 huishoudens in het Gooi de afvalvrijverklaring getekend.

Peter Smit uit Blaricum doet met vrouw en kinderen ook mee. "We gaan niet met een weckpot naar de winkel om rijst te halen, maar we proberen wel alles goed te scheiden."

Bodempje
Met enige trots toont Smit zijn vuilnisbak die in vier compartimenten is verdeeld. Het PMD-gedeelte zit redelijk vol, in het compartiment van het restafval ligt niet meer dan een bodempje.

Smit schudt zijn hoofd en haalt er een prop papier uit. "Die hoort hier niet", zegt hij. "Ik hoop dat het een foutje van onze hulp is geweest, want mijn vrouw en kinderen zijn even enthousiast als ik bezig met dit afvalexperiment."

Goed idee
Dochter Sara knikt bevestigend. "Mijn vader heeft tijdens een etentje voorgesteld om mee te doen aan deze actie en het leek ons allemaal een goed idee."

Ze heeft het nog niet verteld aan haar klasgenoten, maar die mogen het gerust weten. "Misschien lezen ze het wel in de krant", lacht ze.

Verkeerd opgevoed
Door mee te doen aan de actie wil Smit laten zien dat afval tegenwoordig ook een grondstof is. "Mijn generatie is hier eigenlijk verkeerd in opgevoed", vindt hij.

"Afval was rommel waar verder niets meer mee gebeurde. Ik vind het heel mooi dat ze nu eigenlijk van al het afval weer nieuwe producten kunnen maken. Daar werk ik graag aan mee."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant