De wethouder helpt samen met inwoner Karin nog met het bevestigen van de wielen en dan is de container voor pmd er klaar voor.
De wethouder helpt samen met inwoner Karin nog met het bevestigen van de wielen en dan is de container voor pmd er klaar voor. Foto: Bob Awick

Wethouder overhandigt eerste pmd-kliko in Blaricum

Natuur en Milieu

BLARICUM - Wethouder Liesbeth Boersen van Blaricum heeft vandaag één van de eerste pmd-containers overhandigd aan inwoner Karin Maatje. Zij deed dit samen met Daniël Walkot van de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD).

Karin Maatje, die de nieuwe kliko in ontvangst nam, deed afgelopen winter mee met de campagne '100 huishoudens in 100 dagen 100% afvalvrij'. Daarbij lieten 170 gezinnen in onze regio zien dat het zonder veel moeite goed mogelijk is om veel minder restafval over te houden dan het gemiddelde in de regio. 

23.000 containers
De GAD is afgelopen week begonnen met het uitzetten van 23.000 containers voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd) in Blaricum, Laren en Huizen.

Uit gesprekken die de afvalstoffendienst namelijk heeft gevoerd met inwoners bleek dat de meeste huishoudens de voorkeur geven aan een pmd-container boven een plastic zak om dit soort afval te scheiden. Ook is er eerder een proef geweest waarin bewoners de pmd-container konden uitproberen.

Hoogbouw
Het verspreiden van de nieuwe containers over alle huishoudens in de Gooi- en Vechtstreek duurt ongeveer zes weken. Ook bewoners van hoogbouw krijgen een gezamenlijke ondergrondse container voor pmd. Het GAD is nu in overleg over de meest geschikte locatie.

Uit de krant