Burgemeester Elbert Roest demonstreert samen met leerlingen hoe het zwerfafvalkarretje gebruikt kan worden.
Burgemeester Elbert Roest demonstreert samen met leerlingen hoe het zwerfafvalkarretje gebruikt kan worden. Foto: Bob Awick

Zwerfafvalkarretjes voor scholen in BEL-gemeenten

Algemeen

BEL - Scholen in Blaricum, Eemnes en Laren, de BEL-gemeenten, krijgen van de gemeente een 'zwerfafvalkarretje' aangeboden. Vandaag werden de eerste door de burgemeesters uitgereikt.

Zo ging burgemeester Elbert Roest langs bij College De Brink, waar hij direct met een aantal leerlingen demonstreerden hoe het karretje gebruikt kan worden.

Gemakkelijk
Met behulp van het zwerfafvalkarretje kunnen leerlingen namelijk op een verantwoorde en gemakkelijke manier hun schoolplein en openbare ruimten schoon houden.

Zwerfafval is een belangrijk onderwerp voor de gemeenten, want het staat met stip op nummer één als het gaat om grootste ergernissen van Nederlanders.

Grootste vervuilers
De grootste vervuilers zijn jongeren, dus was het logisch om hen via de scholen actief te betrekken bij het schoonhouden van het schoolplein en de directe omgeving.

"Het opruimen en opknappen van de leefomgeving is immers niet alleen een taak van de gemeente, maar ook van inwoners", stellen de gemeenten.

Voorkomen
"Met de karretjes wil de gemeente kinderen bewust maken van het zwerfafvalprobleem en ze stimuleren een bijdrage te leveren in het voorkomen van zwerfafval."

In totaal worden tien zwerfafvalkarretjes door verschillende scholen afgenomen. Naast College de Brink kregen ook De Levensboom in Blaricum en het Noorderlicht vandaag ook al een karretje uitgereikt.

Uit de krant