De ravage bij daglicht na de brand van gisterenavond.
De ravage bij daglicht na de brand van gisterenavond. Foto : Bastiaan Miché
Ooggetuigen brand

'Heel Laren moet het gehoord hebben'

Politie

LAREN - "Heel Laren moet het gehoord hebben", zegt een mevrouw die op de Zijtak kijkt naar de plek waar gisteren laat een flinke brand woedde bij de Firma Zwarthout.

"Het was heel eng", zegt de overbuurvrouw. Ze lag net in bed en was aan het inslapen, toen ze twee knallen hoorde gevolgd door nog 1 of 2  knallen.

Gasflessen
Het vermoeden is dat er gasflessen op het terrein zijn ontploft. Dit heeft de gemeente Laren inmiddels bevestigd.

De firma brandde met gasbranders planken zwart en smeerde ze vervolgens in met olie. De planken hoeven dan niet geschilderd te worden.

Omgeving
Door de klap schoot de trap naar zolder naar beneden. Ramen bleven wonder boven wonder nog heel en er is ook eigenlijk geen schade in de omgeving te zien.

Omwonenden beleven de brand als een herhaling van de grote brand bij de houtzagerij van november 2011. "Deze keer heb ik wel meer schade", zegt de buurvrouw.

Roet
Vanmorgen om 7.00 uur was ze al weer wakker en ze staat samen met haar man te poetsen. "Overal in huis zat roet en we hebben de ramen ook maar gelapt."

Het echtpaar heeft sinds de brand in de houtzagerij bewaart haar man elke dag een back-up van de computer op een harde schijf. "Die heeft hij meteen in zijn zak gestoken."

Verlaten
Ze moesten vanwege de brand hun woning met rieten dak verlaten. "Ik ben naar de overburen gegaan. Mijn man ging de auto wegzetten en kon toen niet meer terugkomen."

De buurvrouw belde meteen haar kinderen om te vertellen wat er was gebeurd en haar man is later via een omweg over de achtermuur bij de buren geklommen. "We mochten rond 2.30 uur weer terug."

Geen stroom
Bij terugkomst was er geen stroom. "We hebben nog een half uur opgezeten en zijn toen maar naar bed gegaan. Pas vanmorgen bij daglicht zagen we overal roet zitten."

"Maar wat ik nog belangrijker vindt, is dat mijn katten weer terug zijn. Ik heb er drie en die hadden de benen genomen. Ze liggen nu weer lekker in de zon achter op het gras."

Uit de krant