De leerlingen leren met nepvuur hoe ze een vlam in de pan moeten doven.
De leerlingen leren met nepvuur hoe ze een vlam in de pan moeten doven.

'Vlam in de pan? Nooit water!'

Politie

EEMNES - "Willen jullie de schatkist van de brandweer zien?" Een vraag die brandweerman Bram de Rijcke niet twee keer hoeft te stellen maandag aan groep 4 van de Mariaschool in Eemnes

 "Ja!", klinkt het enthousiast in koor. Uit de kist komen een helm, een rookmelder en een pan. Meer heeft De Rijcke niet nodig om de kinderen te vertellen wat zij als 'junior'-brandweermensen zouden moeten weten.

Hilariteit
Hij zet de brandweerhelm achterstevoren op met de nekflap in het gezicht, tot grote hilariteit van de klas die dit toneelstukje wel kan waarderen. "Waar denken jullie dat deze flap voor is?", vraagt De Rijcke als de helm goed op zijn hoofd staat.

De leerlingen denken gespannen na. "Vonken?", oppert een meisje. Het antwoord is niet verkeerd, maar hun tijdelijke brandweermeester wil nog iets anders horen. Hij knikt goedkeurend als een klasgenoot bedenkt dat het niet fijn is om het water van een brandweerspuit in je nek te krijgen.

112
Eerder in de les heeft hij de kinderen al laten onthouden welk nummer ze moeten bellen als er brand is. Wanneer een meisje enigszins aarzelend de drie cijfers noemt, knikt De Rijcke haar goedkeurend toe en kijkt vervolgens de klas rond.

"Nu allemaal, want dit mogen jullie niet vergeten", zegt hij met nadruk. "Wat is het nummer van de alarmcentrale?" "112!", roept de klas. De Rijcke laat het ze een paar keer herhalen. "Dit is de leeftijd waarop deze informatie het beste beklijft", zegt hij na afloop van de les.

Lees verder in de digitale editie

De leerlingen van de Mariaschool in Eemnes luisteren geboeid naar brandweerman Bram de Rijcke.

Uit de krant