Wethouder Leen van der Pols vertelt in de zithoek van zijn werkkamer over zijn visie op en ervaringen met vrijwilligerswerk.
Wethouder Leen van der Pols vertelt in de zithoek van zijn werkkamer over zijn visie op en ervaringen met vrijwilligerswerk.

'Vrijwilligerswerk is geen verlengstuk overheid'

Politiek

LAREN - Laren zet vrijwilligers in het zonnetje met een avond op 9 september waar iedereen welkom is die iets voor een vereniging, club, kerk of buurt doet.

Het BELNieuws spreekt in aanloop naar deze avond met enkele vrijwilligers over het werk dat zij met hart en ziel doen. Vandaag vertelt wethouder Leen van der Pols over zijn visie op en de betekenis van vrijwilligers.

Overheid
"Vrijwillige inzet komt van onderop", zegt de wethouder. "Het mag nooit gezien worden als verlengstuk van de overheid. Daarnaast kan het niet zo zijn dat onnodige regels vrijwilligers afremmen."

"Ik zie het als een rol voor de overheid om vrijwilligers te ondersteunen door bijvoorbeeld het verstrekken van een gratis Verklaring Omtrent Gedrag voor vrijwilligers."

Vanzelfsprekend
Zelf is Van der Pols ook vrijwilliger geweest en hij weet dus wat het is. Voor Van der Pols is het doen van vrijwilligerswerk net zo vanzelfsprekend als voor een ander het lidmaatschap van een voetbalclub of iets dergelijks. "Je kunt bijdragen aan de maatschappij en jezelf ontwikkelen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant