Afbeelding

Bewoners Eemnes willen zelfstandig blijven

Politiek

EEMNES - De bewoners van Eemnes willen dat hun gemeente de komende tien jaar het liefst als zelfstandige gemeente blijft bestaan. Dit is het resultaat van een burgerpeiling waar 298 mensen op hebben gereageerd.

Op de vraag hoe de Eemnessers kijken naar Eemnes over tien jaar, beoordelen zij het bestuurlijke scenario van de huidige situatie - waarin de stad zelfstandig is en samenwerkt in de BEL Combinatie - met een 8,1.

Fusie
Het scenario van een fusie tussen Eemnes, Blaricum, Laren en Huizen, waardoor een gemeente van 70.000 inwoners bestaat, wordt het laagst gewaardeerd. Namelijk met een 3.1.

Ook een fusie tussen de BEL-gemeenten wordt door de Eemnessers niet als wenselijk gezien. Dit scenario kreeg een 5,3.

Samenwerking
Eemnes als zelfstandige gemeente, die zijn dienstverlening realiseert door inkooprelaties en samenwerking met buurgemeenten in het Gooi, gooide wel hoge ogen met een 7,1.

Als zelfstandige gemeente samenwerken met Baarn, Bunschoten en Soest is in de ogen van de inwoners geen goede oplossing. Dit scenario kreeg een 4,7.

Resultaat
Het resultaat van de burgerpeilingen en de gesprekken met raadsleden in het kader van de Toekomst van Eemnes worden maandag 5 september om 19.30 uur gepresenteerd in het gemeentehuis.

Op deze avond vertellen ook drie experts op basis van hun ervaringen in andere gemeenten hoe zij tegen de scenario's aan kijken. Daarna kunnen inwoners in gesprek gaan met raadsleden over de voor- en nadelen van de diverse scenario's. 

Aanmelden voor deze avond kan via de website van de gemeente.

Uit de krant