Afbeelding
Foto: Bob Awick

Huizen kiest met Blaricum en Laren voor samenwerking

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen kiest samen met Blaricum en Laren voor een intensieve samenwerking in plaats van fusie. Dat hebben de drie colleges vanmorgen besloten.

De colleges zullen deze zienswijze op het herindelingsvoorstel van de provincie binnenkort bij hun gemeenteraden voorstellen.

Vorm
"De vorm waarin deze samenwerking gegoten wordt gaan we later bespreken. Dat kan van centrumgemeente tot HBEL-model variëren en alles er tussenin", aldus burgemeester Fons Hertog van Huizen. 

Belangrijkste dat vastgelegd moet worden is dat namens de 3 gemeenten maar 1 wethouder mee gaat praten op regionaal niveau. En namens 4 als Eemnes meedoet.

Regionale slagkracht
"Daarmee willen we de regionale slagkracht verbeteren. Dan is herindeling niet nodig en kunnen de gemeenten zelfstandig blijven", stelt Hertog. Met het raadsvoorstel willen de gemeente tot 2019 de tijd krijgen om een samenwerkingsmodel te vormen. 

Hertog: "Het is en prachtige mogelijkheid om aan iets moois te gaan bouwen en ik hoop en verwacht dat de raden en de provincie hier mee in zullen stemmen."

Uit de krant