Jaco de Jong raakte geboeid door het ambacht van orthopedisch schoenmaker en volgde zijn vader op.
Jaco de Jong raakte geboeid door het ambacht van orthopedisch schoenmaker en volgde zijn vader op.

'Van zool tot schacht maken we zelf in onze schoenorthopedie'

Bedrijven

LAREN - Zijn vader begon het orthopedisch schoenbedrijf een kleine zestig jaar geleden aan huis op de Beyemansweg in Laren. Zoon Jaco de Jong raakte geboeid door het ambacht en volgde de opleiding voor orthopedisch schoenmaker in Den Bosch.

Zijn Larense bedrijf trekt klanten uit de regio én verder. "Het komt voor dat mensen zo tevreden zijn dat ze klant blijven, ook als ze naar de VS of Australië verhuizen."

Specialiseren
"Er waren in die tijd meer dan twintig schoenherstellers in Laren", vertelt De Jong. "Mijn vader vond dat te veel en besloot om zich te specialiseren. Hij heeft zijn opleiding in 1958 afgerond en is daarna begonnen met het maken van orthopedische maatwerkschoenen."

De orthopedie aan de Caliskamp in Laren, is een van de honderd bedrijven in Nederland waar nog maatwerkschoenen worden gemaakt, schat De Jong. Een aantal dat volgens hem te laag is, want de vraag groeit enorm. En het zijn niet altijd ouderen die aangepaste schoenen nodig hebben, verzekert hij.

Kinderen
Ook kinderen worden met voetafwijkingen geboren. "De orthopedisch chirurg zal dan eerst opereren, maar daarna kom ik in beeld om goede schoentjes aan te meten. Soms kunnen kinderen dan na vijf jaar lopen op gewone confectieschoenen. Ik vind dat een van de mooie kanten van het vak."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant