Directeur Karin Annaert richt de blik op de toekomst van het Rosa Spier Huis en dat is nieuwbouw.
Directeur Karin Annaert richt de blik op de toekomst van het Rosa Spier Huis en dat is nieuwbouw.

Blik op de toekomst bij nieuwbouw Rosa Spier Huis

Zorg

LAREN - Het Rosa Spier Huis is al jaren bezig met nieuwbouw en het is nu bijna zover dat er een bouwvergunning kan worden aangevraagd voor een nieuw Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan.

"Onze blik is op de toekomst gericht", zegt directeur Karin Annaert. "Renovatie is onderzocht, maar voor ons echt een gepasseerd station."

Theater
Het Rosa Spier Huis is een woon-, zorg- en leefgemeenschap voor kunstenaars en wetenschappers. "Dat houdt in dat wij hier speciale voorzieningen hebben voor onze bewoners, zoals studio's, ateliers, een expositieruimte en een theater. Dat gaan we ook allemaal bieden op de nieuwe locatie, maar dan meer gecentreerd op een locatie rond het theater."

Tegen de nieuwbouwplannen zijn wel mensen in verzet gekomen. "Een handje vol. Dat weet ik. We hebben ook met ze gesproken. Wij zullen niet van mening veranderen over de nieuwbouw en dat weten zij. Het huis is al in 2005 afgekeurd. In 2014 heeft de inspectie dat nog eens bevestigd."

Zelfstandig
"Omdat we al bezig waren met eventuele nieuwbouw, hebben we hiervoor de tijd gekregen. Toen het huis gebouwd werd, werden er nu eenmaal andere eisen gesteld. Bovendien blijven mensen steeds langer zelfstandig wonen."

"Dat betekende voor het Rosa Spier Huis dat er ook steeds meer zorg verleend ging worden. Van de 70 bewoners leveren we er aan 50 intensievere zorg. In het nieuwe Rosa Spier Huis kunnen we hier straks nog beter op inspelen. Daarnaast kunnen we meer mensen een plek bieden. Er staan nu 290 mensen op een wachtlijst, dus er is behoefte aan."

Lees verder in de digitale editie

Een conceptschets van de nieuwbouw van het Rosa Spier Huis.

Uit de krant