Afbeelding

Wat is het juiste moment voor een bedrijfsovername?

Advertorial

Als ondernemer in de Bel-gemeenten wil je waarschijnlijk niets liever dan je bedrijf laten groeien. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je een nieuwe machine kopen of je bedrijfspand uitbreiden. In plaats daarvan kun je er ook voor kiezen om een bedrijf over te nemen. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan vraag jij je ongetwijfeld af wat hier het juiste moment voor is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst staan namelijk een aantal factoren op een rijtje die je kunnen helpen om te bepalen of het een geschikt moment is voor een bedrijfsovername.

Kredietwaardigheid
Wie wil bepalen wat het juiste moment is voor een bedrijfsovername, doet er goed aan om naar de kredietwaardigheid van een bedrijf te kijken. Aan de hand van deze score kun je afleiden hoe een bedrijf er op financieel gebied voorstaat. Als een bedrijf goed scoort, betaal je hier een hogere prijs voor. Daarom denk je misschien niet dat het geen geschikt moment is voor een overname als de kredietwaardigheid van een bedrijf goed is. Vaak is dit juist wel het geval, want je loopt minder risico. De kans op financiële problemen is immers een stuk kleiner dan bij een lage(re) kredietwaardigheid.

Concurrentie
Heeft het bedrijf dat je over wilt nemen geen goede kredietwaardigheid? Dan denk je misschien dat het een geschikt moment is voor een overname. Toch zijn er meer zaken waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld ook altijd naar de concurrentie. Als er sprake is van veel concurrentie, is het een stuk minder interessant om een bedrijf over te nemen. Zijn er maar weinig concurrenten? Of heeft het bedrijf een (flinke) voorsprong op de concurrentie? Dan kan het interessant zijn om vaart te achter de bedrijfsovername. Je kunt de voorsprong op de concurrenten dan mogelijk behouden of zelfs uitbreiden. Als je het nog een tijdje aankijkt, loop je het risico dat de concurrentie het gat dicht.

Toekomst
Het spreekt misschien voor zich, maar helaas zijn er ondernemers in de Bel-gemeenten die niet voldoende vooruitkijken voordat ze een bedrijf overnemen. Hierdoor val je misschien met je neus in de boter. Op het moment van de overname lijkt het misschien alsof je de juiste keuze maakt, maar na enige tijd hangt de vlag er misschien anders bij. Zo blijkt er mogelijk toch minder toekomst in het bedrijf te zitten dan je dacht. Kijk daarom zo ver mogelijk vooruit voordat en probeer de toekomstverwachtingen in te schatten. Hoe meer tijd je hiervoor neemt, des te makkelijker het wordt om te bepalen of het een geschikt moment is voor een bedrijfsovername.

Betaalbaarheid
Om het juiste moment van een bedrijfsovername te bepalen, moet je ook naar de financiële positie van jouw bedrijf kijken. Als je niet over voldoende financiële middelen beschikt, denk je misschien dat het geen geschikt moment is om een bedrijf over te nemen. Zonde, want je kunt een zakelijke financiering aanvragen om een bedrijfsovername te financieren. De voorkeur gaat uit naar een zakelijke lening en niet naar bedrijfskrediet. Eerstgenoemde financiering is namelijk bedoeld voor langlopende investeringen in je bedrijf en daartoe rekenen we ook een bedrijfsovername. Voordat je een zakelijke financiering aanvraagt, is het verstandig om te berekenen of je de lasten kunt dragen. Dit kun je vaak makkelijk en snel doen via de website van een geldverstrekker.

Uit de krant