Loopgraven.
Loopgraven. Foto: Scars of War

Overblijfselen Tweede Wereldoorlog zoeken in het Gooi

Cultureel

REGIO - Op zoek gaan naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots? Scars of War is een project waarbij deelnemers hier naar op zoek kunnen gaan via een online platform op hoogtekaarten van de Utechtse Heuvelrug en het Gooi.

Meedoen kan gewoon vanuit huis van achter de computer, laptop of tablet en gaat via het platform Zooniverse. Iedereen is welkom om mee te doen. 

In kaart brengen
Het archeologisch onderzoek gaat om de bodem van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Dit gebied stond tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend om de vele militaire activiteiten. Hoewel veel sporen nog in het landschap aanwezig zijn, zijn deze nooit goed in kaart gebracht.

Door dit onderzoek komt daar verandering in. Daarnaast is een van de doelen om mensen bewust te maken van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog in dit gebied.

Bomkraters, loopgraven en munitiedepots herkennen
De Utrechtse Heuvelrug en het Gooi beslaan een gebied van meer dan 600 km2. Dit gebied is zo groot, dat het onmogelijk is voor één of een kleine groep professionele archeologen om alles te analyseren. 

Bovendien herkennen sommige mensen bepaalde typen overblijfselen heel goed, terwijl anderen kenmerken missen. Het is daarom belangrijk dat verschillende mensen de hoogtekaarten inspecteren. Deelnemers zien op het platform Zooniverse precies waar zij de bomkraters, loopgraven en munitiedepots aan kunnen herkennen.

Samenwerking
Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Universiteit Leiden en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het vfonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

Uit de krant