Maurits Cohen met zijn kleinkinderen Elise, Tim en Daniëlle bij het zojuist door hen onthulde monument.
Maurits Cohen met zijn kleinkinderen Elise, Tim en Daniëlle bij het zojuist door hen onthulde monument. Foto's : Bastiaan Miché
foto's

Herdenkingsmonument Joodse kinderen Berg-Stichting onthuld

Cultureel

LAREN - Het herdenkingsmonument ter nagedachtenis van de 48 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse kinderen die in het weeshuis van de Berg-Stichting woonden en 4 omgekomen stafleden is vanavond onthuld.

"Hiermee zijn de namen aan deze kinderen teruggegeven", aldus Maurits Cohen, een van de overlevende kinderen, die samen met drie van zijn negen kleinkinderen de gedenkplaat onthulde. Hij verloor zijn broertjes Hans en Louis.

Hoop
Tijdens de ingetogen herdenking van een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Laren, was het juist hij die woorden van hoop kon meegeven. "De tijd na de oorlog was zwaarder dan de oorlog zelf. Constant was er de vraag of mijn vader en moeder, Louis en Hans, mijn oma en opa weer thuis zouden komen."

Hij kreeg van het Rode Kruis uiteindelijk te horen dat niemand van hen de oorlog had overleefd. Vermoord, omdat ze Joods waren. "Op een gegeven moment was er een sleutelmoment. Ging er een deur open naar een nieuwe toekomst, naar mijn kinderen, mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen."

Liefde
Daarbij noemde hij ze allen bij naam en velen waren ook in Laren aanwezig. "Zoveel liefde in een grote familie. Hoe rijk kun je dan zijn. Ik omhels mijn toekomst meer dan de geschiedenis van toen."

Voor de leerlingen van het naastgelegen Laar & Berg was een grote rol weggelegd bij de herdenking met muziek, het lezen van de gedichten en het oplezen van de namen. Opperrabijn Binyomin Jacobs noemde hen de broertjes en zusjes van de omgekomen kinderen.

In leven
"Jullie zijn het dichts bij hen, houdt ze in gedachten en ze zo in leven. Neem ze mee en onthoudt dat deze jongens en meisjes waren zoals jullie en vertel dat aan iedereen die het wil horen en vooral aan degenen die het niet willen horen."

Na de plechtigheid en de onthulling legde de ambassadeur van Israël het eerste steentje op de gedenkplaat. Steen vergaat niet en is een Joodse manier om de doden te herdenken. Na hem volgden de rest met steentjes en bloemen.

Vergetelheid
Initiatiefneemster Ineke Hilhorst sprak na afloop van een prachtige herdenking, die ook een soort van viering moest zijn om de vermoorde kinderen te herdenken en uit de vergetelheid te halen.

Voorzitter van de Stichting Monument voor de Joodse Kinderen Martijn Le Coultre sprak zijn lof uit voor iedereen die mee heeft geholpen om in een half jaar tijd het monument en de herdenking voor elkaar te krijgen.

Adopteren
Burgemeester Elbert Roest liet tijdens de herdenking weten dat de gemeente Laren het monument zal adopteren en bedankte ook iedereen die aan de totstandkoming hiervan en de herdenking had meegewerkt.

Het plantsoen bij het monument kreeg tijdens de herdenking de nieuwe naam Reitsemaplantsoen. Vernoemd naar directeur Jan Reitsema die samen met zijn vrouw zoveel mogelijk Joodse kinderen heeft proberen te redden. Ruim de helft overleefde het.

De namen teruggeven aan de vermoorde Joodse kinderen is de bedoeling van het monument.

Veel belangstelling voor de officiële onthulling.

Onder andere van opperrabijn Binyomin Jacobs (links) en de ambassadeur van Israël.

Kinderkoor Mineke de Wit zingt een lied met een tekst van Henry Polak uit de jaren '30.

Wethouder Ton Stam onthult de nieuwe naam van het plantsoen: Reitsemaplantsoen.

Maurits Cohen vertelt zijn verhaal vergezeld door 3 van zijn 9 kleinkinderen.

Initiatiefneemster Ineke Hilhorst aan het woord.

Naya Aljoudi (links) vluchtte uit Syrië en zingt samen met Noa Glastra van Loon een eigen gemaakt lied.

Operrabijn Benyomin Jacobs.

Burgemeester Elbert Roest legt samen met zijn vrouw de eerste krans bij het monument.

Daarna kan iedereen een steentje neerleggen bij de gedenkplaat met namen.

Of een bloem om de vermoorde kinderen te herdenken.

Uit de krant