Schilderij van Dali naar het Angelus van schilder Jean François Millet.
Schilderij van Dali naar het Angelus van schilder Jean François Millet. Foto: PGLE

Wat hebben schilder Salvador Dalí, videogames en de Bijbel met elkaar gemeen? Curator Frank Bosman legt het uit!

Kunst & cultuur

LAREN - Wat hebben de Spaanse schilder Salvador Dalí, de Bijbel en videogames gemeen? Gastcurator en cultuurtheoloog Frank Bosman legt op dinsdag 13 februari uit wat deze drie onderwerpen met elkaar verbindt.

De voorstellingswereld van Dalí heeft binnen de kunst van vandaag vooral raakvlakken met de videokunst, de wereld van videogames en virtual reality: toeschouwers en spelers worden opgezogen in een schier onbegrensde, hybride fantasiewereld. 

Spel

Er zijn zelfs videogames geïnspireerd op het werk van Dalí, zoals Dreams of Dalí. Dit spel is gebaseerd op Dalí’s Archeologische herinnering aan Het Angelus van Millet uit 1935, dat op zijn beurt geïnspireerd is op Het Angelus van de Franse schilder Jean-François Millet. En dat schilderij is weer gebaseerd op het Angelusgebed dat verbindt met het Bijbelverhaal over de aankondiging van de engel Gabriël aan Maria uit het Lucasevangelie.

Theoloog van het Jaar

Bosman werd in 2011 uitgeroepen tot Theoloog van het Jaar. In 2014 promoveerde hij op een proefschrift over Hugo Ball met als promotor Paul van Geest.

De lezing is onderdeel van het winterprogramma 2023-2024 van de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE), en duurt van 19.30 tot 21.00 uur aan de Naarderstraat 5 in Laren. De toegang is gratis.

Uit de krant