De burgemeesters, deelnemende kunstenaars en oogarts Marjolein Ronday waren aanwezig bij de aftrap van dit initiatief.
De burgemeesters, deelnemende kunstenaars en oogarts Marjolein Ronday waren aanwezig bij de aftrap van dit initiatief. Foto: Bob Awick

Burgemeester Barbara de Reijke maakt kunstwerk om geld op te halen voor oogkliniek in Kenia

Maatschappelijk

BLARICUM - Rotaryclub Gooimeer Huizen/Blaricum organiseert een bijzondere kunstveiling met werken van bekende en minder bekende kunstenaars uit Blaricum en Huizen, om geld op te halen voor een oogkliniek in Kenia.

De aftrap van dit project was woensdagavond in restaurant Aan-de-Kade. Een aantal lokale kunstenaars was aanwezig met penselen, paletten, beitels en hamers om zich op te maken voor een kunstzinnige reis. Blaricumse burgemeester Barbara de Reijke en burgemeester Niek Meijer van Huizen hebben dit initiatief ondertekend en gaan zelf ook een kunstobject maken voor de kunstveiling.

In totaal worden er minstens twintig kunstwerken gemaakt in verschillende disciplines zoals schilderijen, tekeningen, aquarellen, houtsneden, houtsnijwerken, foto’s, beeldhouwwerken, sieraden en keramiek tot aan collages en 3D-objecten.

Helpen met project

Verschillende kunstenaars helpen een handje mee om dit project op te starten. Uit Blaricum zijn dat Maja Boot en Wout Koppers en uit Huizen werken Michiel Linders en Pieter Hogenbirk mee. Naast de kunstenaars, doen ook inwoners en bedrijven mee aan de veiling met een eigen kunstwerk. Dat zijn onder anderen de voorzitter Raad van Bestuur bij Movisie Janny Bakker, zangeres Imca Marina, televisiemaker Rik Felderhof, directeur van Voorma & Walch Jacques Walch en streekhistoricus Frans Ruijter.

Voorafgaand aan de kunstveiling, die plaatsvindt op 29 mei in de raadszaal van gemeente Huizen, zullen de kunstwerken geëxposeerd worden in de ruimte rondom de raadszaal en eventueel op een nader te bepalen locatie in Blaricum.

Meedoen aan veiling

“Maar als je zelf ook een kunstwerk wilt maken of ons wil assisteren als kunstenaar, kun je contact opnemen”, laat projectleider van de veiling Han Landman weten. “We hopen met ieders creativiteit en inzet een uniek en inspirerende veiling te kunnen organiseren en geld op te halen voor het opzetten van een oogkliniek in Kenia.”

Marjolein Ronday, lid van de Rotaryclub, is oogarts en doet jaarlijks staaroperaties in West Kenia. ‘Dit doet zij samen met de lokale staf, bestaande uit twee plaatselijke cataract chirurgen en een team van verpleegkundigen. De faciliteiten die het ziekenhuis te bieden heeft zijn echter zeer beperkt. Hierdoor kunnen niet alle patiënten worden geholpen. Daarom werken wij als Rotary Club Gooimeer Huizen/Blaricum samen met de lokale Rotary Club van Kericho om een grotere oogafdeling naast het AIC Litein Ziekenhuis te realiseren”, aldus de projectleider.

Uit de krant