Het Biezembos is een van de drie bijenstanden van de vereniging.
Het Biezembos is een van de drie bijenstanden van de vereniging. Foto: Bart Vos

Imkervereniging Laren-Blaricum viert 100-jarig jubileum: ‘Feestjaar met veel activiteiten’

Mensen

BLARICUM/LAREN - De imkervereniging Laren-Blaricum bestaat honderd jaar. Dit jubileum wordt komend jaar zowel door imkers als nog-niet-imkers gevierd met activiteiten als honing proeven, bijenhotels openen en foto’s maken. Tot slot vindt er in december een grote feestelijke honingkeuring plaats.

De Vereniging tot Bevordering van de Bijenteelt in Nederland Laren-Blaricum, zoals de VBBN officieel voluit heet, heeft een naam die als landelijke vereniging nog veel ouder is. In 1897 werd de organisatie opgericht en de plaatselijke afdeling pas 27 jaar later. Maar zo oud als de naam en de vereniging ook zijn, het doel is niet veranderd: de bijenteelt bevorderen.

Aziatische hoornaar

“Onze jaarvergadering op maandag 11 maart is alleen voor leden”, vertelt Bart Vos, secretaris van de VBBN. “Maar bezoekers en belangstellenden zijn wel welkom bij het tweede gedeelte van de avond. Imkers, leden van bevriende verenigingen en andere geïnteresseerden kunnen de presentatie van Harmen Hendriksma over de Aziatische hoornaar bijwonen.”

Hendriksma is senior onderzoeker bij de Wageningen Universiteit (WUR) en vertelt over de Aziatische hoornaar. “Dit is een grote wesp die bezig is met een onrustbarende opmars in Nederland en mogelijk een serieus probleem gaat vormen.” Iedereen is die dag vanaf 20.30 uur welkom in de Blokhut van Ons Genoegen aan de Smeekweg 104 in Laren.

Bijenhotel 

In kader van het 100-jarig bestaan opent de vereniging ook een bijenhotel. Vos: “Imkers werken met zogenaamde sociale bijen; honingbijen. Maar in Nederland zijn er nog ongeveer 350 andere soorten bijen die ook ergens moeten kunnen verblijven. Imkers houden van alle bijen en bevorderen dus ook de woningen voor de solitaire soorten. Op vrijdag 5 april opent het hotel haar deuren in de Kloostertuin van het Brinkhuis waar men kan genieten van een hapje en een drankje.”

Fietsen langs bijenstallen

“Natuurlijk willen de Larense imkers hun bijen ook laten zien”, meent Vos. “Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse fietsenrally tijdens de feestweek. De traditionele Larense fietstocht voert sportievelingen langs een aantal bijenstanden en bijenstallen. Bijvoorbeeld langs de Ludenschans en de vorig jaar geopende bijenstand het Biezembos. De route wordt door ons georganiseerd en uitgezet en start op zondag 28 april vanaf 10.00 uur bij de poffertjeskraam op de Brink. 

De route is ongeveer 25 kilometer lang en kan in eigen tempo worden afgelegd. “Onderweg kan men de bijenkasten zien, in gesprek gaan met de imker en zelfs een potje honing kopen. Deelname is gratis na terugkomst zijn er lekkere poffertjes.”

Honing in soorten en smaken

In samenwerking met de volksuniversiteit organiseert de VBBN dit voorjaar ook nog een masterclass onder de naam De imker: Zoeter dan honing is er niet. “Ik vertel dan wat honing eigenlijk is, hoe je goede honing kan herkennen en je kan proeven welke honing je het lekkerst vindt. Een verhaal met smaak want er gaat natuurlijk geproefd en beoordeeld worden”, aldus Vos. De bijeenkomst begint op zaterdag 11 mei om 10.00 uur in het Brinkhuis.

Om niet onaangenaam verrast te worden is goede kleding verstandig. Denk hierbij aan een lange broek, sokken en schoenen. Voor een beschermende bijenkap wordt gezorgd. Het aantal deelnemers is helaas beperkt dus snelle opgave is gewenst. Meer informatie en opgave staat op www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Mooie verzameling foto’s 

Het komende jaar wordt iedereen uitgenodigd om zijn of haar mooiste foto die iets te maken heeft met bijen, bloemetjes of de natuur te delen met de vereniging. “Wij hopen op een mooie verzameling foto’s die de imkerij in Laren en omgeving in beeld brengen. Een selectie van de meest geslaagde afbeeldingen gaan we tentoonstellen tijdens de feestelijke grote honingkeuring in december. Uiteraard is er een bekwame jury die de allermooiste foto uitkiest en een prachtige prijs uitreikt.”
Insturen kan tot en met 1 september 2024 naar info@vbbnlarenblaricum.nl.

Honingkeuring

Het jubileumjaar wordt afgesloten op 7 december. “De hele dag staat dan in het teken van de bijen en de imkers in Laren en omgeving”, aldus Vos. “Het programma is vol en uitdagend. Allereerst is er natuurlijk de beoordeling van de mooiste en lekkerste honing van het afgelopen jaar. Daarbij zijn de aanwezige bezoekers het grootst mogelijke smaakpanel. De winnaar mag de ‘de Bep Vos Wisselbeker’ mee naar huis nemen. Daarnaast zijn er ook diverse andere prijzen te verdienen in andere categorieën. Tijdens de keuring wordt ook de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt.”

Uit de krant