Het blauw verlichte Papegano Huis.
Het blauw verlichte Papegano Huis. Foto: Papageno Huis

Papageno Huis blauw verlicht: ‘De dag dat autisme in de schijnwerpers staat’

Mensen

LAREN - Het is vandaag Wereld Autisme Dag: een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Verschillende gebouwen in Laren zijn daarom blauw verlicht: het Papageno Huis, Brinkhuis, Rosa Spier Huis en Singer Laren doen mee aan de actie.

“In het Papageno Huis wonen en werken jongeren met autisme”, vertelt Ingrid Peters, locatiedirecteur van het Papageno Huis. “Het is een ontwikkelhuis waar de jongeren steeds zelfstandiger worden door grenzen te verleggen, te ontmoeten, te ontdekken en vooral door mee te doen aan diverse activiteiten. Papageno haalt daarom de buitenwereld naar binnen door bijvoorbeeld zondagochtend concerten te organiseren en het lunchrestaurant open te stellen.” 

Gedragskenmerken

Volgens Wouter Staal, psychiater en hoogleraar autisme, is autisme de verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie. “De meeste mensen met autisme hebben een normale tot hoge intelligentie. Naar schatting heeft 30 procent een verstandelijke beperking”, vertelt Staal.

Ruim 1 procent van de Nederlanders heeft de ontwikkelingsstoornis. Het percentage dat te maken krijgt met autisme, zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners, is vele malen groter. “Wereld Autisme Dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk inhoudt”, aldus Peters. 

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Autisme Fonds organiseren rond deze dag ook de Autismeweek. “Een hele week met activiteiten rondom het thema en voor mensen met autisme, hun familie en alle andere belangstellenden”, aldus de locatiedirecteur. “Kom gerust eens langs aan de Naarderstraat 77 voor een kopje koffie of gewoon om kennis te maken.”

Uit de krant