De spiegelvijver.
De spiegelvijver. Foto: Bob Awick

Rechter geeft gemeente Laren gelijk: Spiegelvijver op de Brink wordt uitgegraven

Natuur en Milieu

LAREN - De voorzieningenrechter heeft besloten dat gemeente Laren mag beginnen met het uitgraven van de spiegelvijver, de Coeswaerde, op de Brink. 

“Wij zijn blij met de uitspraak van de rechter. Het is een belangrijke stap op weg naar het voorkomen van toekomstige wateroverlast op de Brink”, laat het college weten. 

“Naar het oordeel van de voorzieningenrechter weegt het belang van het college bij het voorkomen van wateroverlast zwaarder dan het belang van verzoeker bij behoud van de huidige staat van de vijver en de Brink, als onderdeel van het beschermd dorpsgezicht Laren”, laat het college weten.

Zware regenbuien

Het college is al jaren bezig om de overlast van zware regenbuien tegen te gaan omdat kelders en winkels rond de Brink onderlopen en stijgt ook het waterpeil van de Coeswaerde. Tegenstanders van deze verbouwing probeerden dit tegen te houden. 

Het college waardeert de grote betrokkenheid van de initiatiefnemers en begrijpt de inzet voor het dorpsgezicht. Wethouder Jan den Dunnen zegt hierover het volgende: “Ook wij willen de Brink voor toekomstige generaties aantrekkelijk houden. Tegelijkertijd willen we een centrum waar geen gevaar meer is voor wateroverlast en schade.”

Het college heeft zorgvuldig gekeken naar de bezwaren die in de petitie worden geuit. De wethouder vervolgt: “We hebben begrip voor de zorgen, maar zijn er tegelijkertijd van overtuigd dat we er alles aan doen om ongewenste effecten te voorkomen. Ook vinden we dat we een gedegen proces hebben georganiseerd en daarover uitgebreid hebben gecommuniceerd. Inwoners en ondernemers hebben op meerdere momenten uitgebreid de gelegenheid gehad om inbreng te leveren. Die inbreng is zo veel mogelijk verwerkt in het uiteindelijke plan waar de gemeenteraad mee heeft ingestemd.”

De bezwaarschriftencommissie wordt verwacht op 14 maart. Het college beraadt zich komende week nog op wat dit voor het proces en de planning betekent.

Uit de krant