De Boomklever leeft in het natuurgebied.
De Boomklever leeft in het natuurgebied. Foto: Arie van den Hout

Stichting Lodewijk de Kort uit Eemnes schenkt 1,5 hectare bos aan Goois Natuurreservaat

Natuur en Milieu

EEMNES - Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft er een bosgebied van 1,5 hectare bijgekregen tussen Naarden en Huizen. Het perceel grenst aan de Limitische Heide en de Naarder Eng en vormt een belangrijke schakel tussen beide natuurgebieden. De voormalige eigenaar, Stichting Lodewijk de Kort uit Eemnes, heeft dit stuk bos aan het Goois Natuurreservaat geschonken.

“We zijn ontzettend blij met deze schenking, want het gebeurt niet elke dag dat er een fraai bos aan het beheer kan worden toegevoegd”, aldus het GNR. “Het perceel maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Nederland.”

Hoge natuurwaarde

Het gebied is vermoedelijk in de jaren ‘30 van de vorige eeuw afgegraven. “Het afgraven van zand vond toen volop plaats in het noordelijk deel van ‘t Gooi; het zand werd verkocht en gebruikt voor de aanleg van woonwijken, wegen en spoorlijnen. De bodem van de zandafgraving ligt ongeveer zeven meter lager dan de naast gelegen bossen van de Naarder Eng en dertien meter beneden de stuifduinen van de Limitische heide.”

GNR vervolgt: “Het bos heeft een hoge natuurwaarde. Na de zandafgraving is het gebied niet bewerkt en daardoor is op de zandbodem in de afgelopen tientallen jaren, ongestoord en spontaan, een prachtig loofbos ontstaan. Omdat het dieper ligt dan de omgeving en er geen paden aanwezig zijn, heerst er een serene rust die goed is voor de bosfauna.”

Altijd beschermd

“Door nieuwe gebieden aan te kopen, stellen we ze voor altijd veilig als beschermde natuur. Ze gaan dan een geheel vormen met omliggende natuurgebieden en kunnen ook generaties na ons nog van de natuur genieten”, aldus Van Hees. “Zo wordt de natuur in het Gooi robuuster. Voor een sterke en gezonde natuur, waarin plant- en diersoorten een goed leefgebied vinden en zich kunnen verspreiden, is dit erg belangrijk. Als grond eenmaal onderdeel is van het Goois Natuurreservaat, is het voor altijd beschermd.”

Uit de krant