De nieuwjaarsreceptie in Laren in het Brinkhuis, waar druk handen werd geschud tussen bestuur en inwoners.
De nieuwjaarsreceptie in Laren in het Brinkhuis, waar druk handen werd geschud tussen bestuur en inwoners.

Verbondenheid als 'wapen' tegen fusie

Politiek

LAREN - Burgemeester Elbert Roest heeft in zijn nieuwjaarstoespraak vanavond met name gesproken over de kracht van Laren als zelfstandig dorp en de positieve kracht van verbondenheid die daarachter zit.

"Maar hoe lang nog? Precies over een maand en een dag weten wij of wij als zelfstandig dorp verder gaan of als een buitenwijk van het mooie Huizen."

Toekomst
Hij refereerde hiermee aan de beslissing die de provincie dan neemt over de toekomst van de diverse Gooise gemeenten, waaronder de BEL-gemeenten en Huizen.

Aan het begin van zijn speech toonde hij het zogenoemde 'wapendocument' van 22 oktober 1817, waarin het wapen van Laren wordt beschreven. Dit jaar dus twee eeuwen oud.

Verbondenheid
"Azuurblauw met daarin een goudgele S. Waar deze S precies vandaan komt, is niet bekend. Ik houd me bij de uitleg van Herman de Pleij, dat het komt van 'societas', oftewel verbondenheid."

In zijn speech refereerde de burgemeester ook nog aan buurdorp Blaricum, dat in 1923 in opstand kwam tegen een samenvoeging met Laren. "Toen gingen de bewoners de straat op met hun wapen en kwamen zo op voor hun zelfstandigheid."

Geuzenpenning
"Alle activiteiten in Laren zijn vanuit zingeving opgestart als een collectief in verbondenheid. Dat alles komt terug in de S in het schild van het wapen en ik draag het speldje ervan daarom nu trots als geuzenpenning op mijn pak."

De verbondenheid van Laren gaf Roest aan als de positieve kracht van het dorp te zien. "Alleen kunnen we het niet als college en gemeenteraad, we hebben u hulp daarbij nodig", aldus Roest. "We fiksen het met mekaar."

Uit de krant