Het team van de biologische winkel. V.l.n.r.: Jari, Livia, Carmen en Margriet.
Het team van de biologische winkel. V.l.n.r.: Jari, Livia, Carmen en Margriet. Foto: Bob Awick

Biologische winkel Blaricum - nu nog zonder naam - opent nog dit najaar

Algemeen

Een naam heeft de biologische winkel -achter de muziektent in het Oude Dorp- nog niet, maar in het najaar (streefdatum 1 september) opent de zaak wel.

Blaricum Het idee van de winkel is afkomstig van Carmen, Livia, Jari en Margriet. Gevieren bedachten ze het concept; een winkel met een kleine lunchroom waar gasten terecht kunnen voor bites. "Een tafeltje of tien, binnen en buiten", vertelt het team.

Het gemeentelijk monument aan de Dorpsstraat 2 was voorheen in gebruik als beheerderswoning van dorpshuis De Blaercom en werd jarenlang bewoond door Jolanda Raven en haar gezin. Op de bovenverdieping zijn twee appartementen met eigen ingang gerealiseerd. Op de begane grond vinden de bedrijfsactiviteiten plaats. "We hebben de bouwconstructie -dat het pand zo uniek maakt- weer teruggevonden en in beeld gebracht."

Het pand kent beneden twee ruimten, die middels een gang gescheiden zijn. In de rechterhelft komt de keuken met de verkoopruimte en in de andere deel de lunchroom. Van daaruit stap je zo de tuin in." De ruimten worden opgeleukt met werken van lokale kunstenaars. Wie dat zijn, houdt Margriet nog even voor zichzelf. "Het wordt te leuk."

Gemene deler

Het viertal is gehecht aan Blaricum, maar woont er niet. "We zijn wel échte Gooiers", benadrukt Margriet. En ze hebben een gemene deler. "We zijn allemaal met voeding bezig. Ambachtelijk, biologisch en kleinschalig met de nadruk op delicatessen. We zijn fijnproevers." De producten, waarmee gewerkt wordt, komen uit de omgeving, maar ook van de Waddeneilanden ("daar vind je de mooiste kazen") en uit Limburg.

Margriet: "De herkomst van de producten is bekend; er zit een mens achter. We kennen de boeren en de gebieden waar de producten verbouwd worden. Het vlees komt van dieren die een eerlijk, natuurlijk en goed leven hebben gehad. Neem bijvoorbeeld het Mangalitza varken. Een heel oud ras, dat is terug gefokt. Ontzettend lekker. Biologisch is niet meer van de geiten-wollen-sokken, het is heel hip geworden." Groenten uit eigen tuin zitten er niet in, omdat daar ruimte gemaakt moet worden voor de tafeltjes en stoeltjes. "Een open ruimte. Geen heaters, geen parasols, maar puur natuur."

Op de kaart staat sowieso een gepocheerd bio-eitje. "En er is altijd een soepje en een stoofje. We gaan ook werken met de olijfolie van Bruno. Dat komt bij zijn Italiaanse familie vandaan."

Het team geeft aan zo duurzaam mogelijk te werken. En het servies? "Als we bamboe gebruiken, moeten we heel veel weggooien. Afwassen is wellicht duurzamer. Dat zijn we nu aan het uitzoeken."
De winkel is zes dagen van 09.00 tot 18.00 uur open (zondag dicht).

Uit de krant