De paarden van Stal Staal werden onrustig toen de ballon laag over ging.
De paarden van Stal Staal werden onrustig toen de ballon laag over ging. Foto: Caspar Huurdeman

Paarden van Stal Staal in paniek door laag scherende luchtballon

Algemeen

EEMNES - Grote paniek in het weiland bij Stal Staal aan de Eikenlaan. Daar scheerde maandagavond een luchtballon van Rob Wiegers uit Soest met zeker vijftien passagiers laag over het weiland met daarop een kudde paarden. De dieren raakten er behoorlijk van in paniek, laat Staal weten.

"Gelukkig hebben de paarden er niks aan over gehouden, want paniek bij een kudde paarden kan tot gevaarlijke situaties leiden."

Gehecht

Op Facebook wordt Staal gesteund. "Levensgevaarlijk zo dicht bij de paarden. Als ze in paniek raken gaan ze dwars door de afrasteringen heen, met alle gevolgen van dien. Jammer dat daar door de ballonvaarders vaak geen rekening mee wordt gehouden", schrijft Patricia Visser-Van der Vegt. "Twee weken terug moest er een paard bij ons gehecht worden aan beide voorbenen, omdat zij door het draad was gegaan door een ballon", zegt Tamara Versteeg.
Een eerdere poging tot landing op het land van Pieter Seldenrijk in Eemnes werd maandagavond door de boer geweigerd. De uiteindelijke landing werd ingezet op het land van Fokker graszoden, langs de A27. Eerder op de avond landde er ook een ballon in de oksel van de A27 nabij de Verlegde Laarderweg in Eemnes.

"Ballonvaarders hebben het recht om te landen", legt Pieter Seldenrijk uit. Dat hij de landing weigerde kwam omdat deze ballonvaarder wilde landen in een land met gras wat gemaaid moest worden. Daarom vroeg ik ook een vergoeding voor de mogelijke schade, waarover landelijk ook afspraken zijn gemaakt. Kennelijk was een schamele honderd euro teveel om bij mij te landen."

Vrijbuiters

De weigering had niets met de koeien in het weiland te maken? "Nee, niet op dat moment. Wel ging de ballonvaarder daarna zeer laag over mijn koeien heen. Toen had ik wel de neiging de politie te bellen. Gelukkig bleven de koeien rustig. Koeien kunnen namelijk op hol slaan als ze de gasbranders aanzetten boven de koeien."

Vrijbuiters

De Eemnesser geeft toe dat hij de ballonnen op zich mooi vindt om te zien. "Ook om mee te gaan", zegt hij eerlijk. "De ballonvaarders moeten alleen wel rekening houden met de landingslocatie en dit netjes afhandelen. Er zijn nog steeds vrijbuiters onder de ballonvaarders."
Een woordvoerder van Wiegers Ballonvaarten vertelt dat zich "geen problemen met het landen hebben voorgedaan".

De gemeente Eemnes laat weten dat het landen overal mag. "Omdat het een vrij luchtvaartuig is dat volledig afhankelijk is van de wind. De piloot landt waar hij of zij vindt dat het nodig is."

Uit de krant