Naakt met zwarte kousen op een bed, ca. 1889-1890, Fondation Custodia, Collectie Frits Lught, Parijs.
Naakt met zwarte kousen op een bed, ca. 1889-1890, Fondation Custodia, Collectie Frits Lught, Parijs. Foto: George Hendrik Breitner,

Nieuwe tentoonstelling in Singer: ‘Baanbrekend en invloedrijk’

Kunst & Cultuur

LAREN - Vanaf vandaag is het werk van George Hendrik Breitner (1857-1923) te zien in Singer Laren. 

Vaak wordt de schilder omschreven als de schilder van Amsterdam, schilderfotograaf en Nederlands impressionist. In de tentoonstelling laat gastconservator Suzanne Veldink zien hoe baanbrekend en invloedrijk Breitner is geweest door terug te keren naar de basis: zijn kunstwerken. “Op die manier bekeken komt een andere Breitner naar voren: een oerkunstenaar die verschillende genres in een nieuw jasje steekt en bestaande conventies aan zijn laars lapt. Terwijl de kunstcritici hem afbreken, kijken collega-kunstenaars juist vol bewondering toe”, laat een woordvoerder van Singer weten. 

De tentoonstelling bestaat uit ruim zestig schilderijen en werken van de kunstenaar. Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren: “Dankzij het onderzoek van Suzanne Veldink kijk ik met nieuwe ogen naar deze recente aanwinst van Singer Laren: een statement van Breitner in felle kleuren voor de troepen van het modernisme uit.”

Naakt met zwarte kousen op een bed

Sommige kunstwerken in de tentoonstelling hebben zich inmiddels ontpopt tot echte publieksfavorieten – zoals de kimonomeisjes - terwijl andere al decennia niet meer publiekelijk te zien zijn geweest. “Hieronder bevinden zich grote verrassingen die het bekendere werk in een nieuw licht plaatsen, zoals de reeks levensgrote naakten naar vrouwelijk model die Breitner schilderde in de jaren 1886-1893. Naakt met zwarte kousen op een bed is een van Breitners meest expressieve en kleurrijke werken. Breitner blijft zijn hele carrière onzeker, maar over dit specifieke werk is hij wél tevreden. Volgens een notitie op de achterkant vertelde hij zijn jongere ateliergenoot Kees Maks: ‘Zoo moet u schilderen.’” Nog meer dan Breitners stadsgezichten en verbeeldingen van militaire thema’s zijn deze naakten hun tijd vooruit. Onder deze werken bevindt zich een zeldzame bruikleen uit Amerikaanse collectie.

De tentoonstelling Breitner is vanaf heden tot en met zondag 8 september 2024 te zien in Singer Laren. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, geschreven door gastconservator Suzanne Veldink, uitgegeven door WBooks (ISBN: 9789462586123).

Uit de krant