Bart Vos van de VBBN en wethouder Ton Stam bij de wadi in Laren.
Bart Vos van de VBBN en wethouder Ton Stam bij de wadi in Laren. Foto: Bob Awick

Laren betrekt bewoners bij groot natuuroffensief

Natuur & Milieu

LAREN - Onder het motto '(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren' slaan de gemeente Laren, Imkervereniging VBBN en Gewildgroei de handen ineen om de biodiversiteit in Laren te bevorderen.

De actie om de verscheidenheid aan planten en dieren in het dorp te vergroten, start op 13 mei. Burgemeester en wethouders vragen bewoners om één vierkante meter gazon te doneren door dit niet te maaien en de natuur zijn gang te laten gaan. Voor elke aangemelde vierkante meter tuin verdubbelt de gemeente het natuurlijke beheer in een stuk openbaar groen.

Wethouder Ton Stam spreekt van een actie die past bij deze tijd. "We nemen samen met bewoners de verantwoordelijkheid om Laren groener te maken. Ik vind het mooi om op deze manier draagvlak te creëren voor een meer duurzaam beheer in het dorp." Volgens de wethouder ziet Laren er behoorlijk groen uit, maar is niet al dat groen natuurlijk. "De verscheidenheid aan dieren en planten in ons dorp loopt flink terug. Op die plekken gaat de gemeente het gras op een natuurlijke manier beheren."

Wadi
Om alvast het goede voorbeeld te geven heeft de gemeente Laren een bloemrijke grasstrook ingezaaid in delen van de ruige berm aan de Schapendrift. Het groen rond de wadi, een wateropslagplaats, tussen de Hanrathsingel en De Bazelweg is een tweede locatie die op de rol staat voor natuurvriendelijk beheer. Voorwaarde is dan wel dat voldoende Laarders zich op de gemeentelijke website aanmelden als deelnemer.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant