Afbeelding
Foto: GAD

Primeur voor afvalstations in Hilversum en Huizen: perscontainer voor Gooise matrassen

Natuur & Milieu

BEL - Een primeur voor de GAD. Twee scheidingsstations, in Huizen en Hilversum, beschikken nu over een perscontainer voor matrassen. Hiermee is de Gooise afvalinzamelaar de eerste in Nederland die deze containers in gebruik neemt.

“Door de pers kan de container vijf keer zoveel matrassen kwijt”, aldus de GAD. “Een flinke besparing op CO2-uitstoot, aangezien het aantal containerwisselingen met een factor 5 afneemt en daarmee ook de transportkilometers.”

Voor de inwoner, die zijn matras naar het scheidingsstation brengt, verandert er niet veel. In plaats van de container inlopen en de matras handmatig stapelen, kan de matras nu gemakkelijk in een laadbak worden gedaan. De pers doet de rest. De ingeleverde matrassen moeten wel schoon en droog zijn, willen ze gerecycled kunnen worden. Een vochtig matras of een matras met schimmel is niet te recyclen.

Sander van Deursen, adviseur en beheerder grondstoffen bij de GAD: “In een normale container van RetourMatras kunnen wij zo’n 85 matrassen kwijt. Doordat de nieuwe container minimaal vijf keer zoveel matrassen kan opslaan, wordt het aantal wisselingen minder. Dat stuk efficiency past bij onze visie en missie. We produceren minder CO2 doordat onze transporteurs minder kilometers hoeven te maken terwijl we meer grondstoffen kunnen gaan produceren. Daarnaast levert het meer gebruiksgemak op voor zowel onze medewerkers als de bezoekers.”


Uit de krant