Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Tergooi MC moet operaties uitstellen door griepgolf en gebrek aan capaciteit

Zorg & Gezondheid

BEL - Tergooi MC moet vanwege topdrukte de komende tijd enkele geplande operaties uitstellen. De belangrijkste oorzaak daarvan is de griepgolf. Er zijn meer patiënten met griep in het ziekenhuis en medewerkers zijn juist ziek vanwege griep. “Dat geeft aan twee kanten druk”, aldus het ziekenhuis.

Woordvoerder Karien Brinkman van Tergooi MC zegt dat het weliswaar om enkele gevallen gaat, toch is dit een uitzonderlijke situatie. “Dit komt zelden tot nooit voor”, zegt zij. “We proberen de uitgestelde operaties zo snel mogelijk in te plannen. Maar wanneer dat is, kan ik niet zeggen.”

Het uitstellen van de operaties heeft alles te maken met de griepgolf en het tekort aan personeel. “Doordat de totale zorgvraag stijgt, zitten we nu ook sneller tegen de maximum capaciteit van het ziekenhuis aan. Eerder was dit niet het geval”, aldus het ziekenhuis op de eigen website. “Al een paar weken is het puzzelen hoe de beschikbare capaciteit zo slim mogelijk gebruikt kan worden.”

Medewerkers van Tergooi MC willen zo veel mogelijk patiënten helpen, wordt daarbij benadrukt. “Iedere medewerker voelt die urgentie en wens. Die wens is zo groot, dat medewerkers zichzelf voorbij lopen. Maar er zit een grens aan de extra diensten die je kunt draaien. Een tandje harder is gewoon niet mogelijk op dit moment.”

Spoedeisende Hulp af en toe dicht
Behalve het uitstellen van geplande operaties werd de afgelopen periode ook al met enige regelmaat de Spoedeisende Hulp gesloten. “Dat wordt afgestemd met de ziekenhuizen in de regio en de ambulancedienst wordt hierover geïnformeerd. We zien andere ziekenhuizen hetzelfde doen. In de regio zorgen we er met elkaar voor dat er altijd een ziekenhuis in de regio open is. Dat is dagelijks een puzzel.”

Uit de krant