Afbeelding
Foto: Nierstichting

Coast to Coast Challenge 2024; Samen fietsen tegen nierziekten

Zorg & Gezondheid

BEL - Het aantal mensen met chronische nierschade neemt drastisch toe. Als er niets gedaan wordt, is het straks wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Het is tijd om in actie te komen en dat gaat de Nierstichting doen met het organiseren van de Coast to Coast Challenge.

Het evenement heeft als doel geld in te zamelen voor een beter leven voor nierpatiënten én om bewustwording te creëren over de schadelijke effecten van te veel zout op je nieren. Tijdens de eerste editie werd vorig jaar ruim 125.000 euro opgehaald voor de Nierstichting. 

Cijfers

De cijfers bewijzen dat bewustwording en actie hard nodig zijn. In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen namelijk chronische nierschade. “Dat is zo’n 10 procent van onze bevolking. Als we nu niets doen, neemt het aantal mensen met nierschade steeds verder toe”, laat de Nierstichting weten.

(Tekst loopt verder onder het filmpje)


Chronische nierschade is onomkeerbaar. Eenmaal opgelopen nierschade kan dus niet meer hersteld worden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders maar weinig weten over de oorzaken van nierschade. En dat is gevaarlijk, juist omdat het eigen gedrag kan bijdragen aan het gezond houden van de nieren. Daarnaast worden symptomen pas laat zichtbaar als de schade al is opgelopen en niet meer te herstellen is. De Nierstichting doet er daarom alles aan om dit te voorkomen en wil mensen bewust maken van de risico’s op nierschade. Zo wordt nierschade onder andere veroorzaakt door een hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en het eten van te veel zout.

Uitdaging

Minder zout kan nierschade helpen voorkomen. Er wordt tijdens de Coast to Coast Challenge fietsen dan ook niet voor niets van Zoutkamp naar Zoutelande gefietst. De Coast to Coast Challenge daagt iedereen uit om op zaterdag 29 en zondag 30 juni de sportieve uitdaging aan te gaan. Deelnemers fietsen dwars door Nederland, door negen provincies, ook tijdens de nachtelijke uren, en trotseren de wind die langs de kust raast. Met een team van vrienden, collega’s of familie, aan hen de keuze, trappen ze samen in 24 uur maar liefst 500 kilometer weg. Naast het sportieve doel wordt iedere deelnemer uitgedaagd om minimaal 500 euro aan sponsorgeld binnen te halen. Een euro voor iedere weggetrapte kilometer. De tocht start in Zoutkamp en eindigt in Zoutelande. Deelnemen kan in teams van maximaal vijf personen of, voor de echte ‘diehards’, individueel. Meer informatie over het evenement vind je op: www.coasttocoastchallenge.nl.

Nieren zijn van levensbelang. Daarom strijdt de Nierstichting voor gezonde nieren en nierpatiënten. “Wij helpen je om je nieren gezond te houden. Met oplossingen om nierschade te voorkomen. En als je nieren ermee stoppen, doen wij er alles aan om het leven met nierziekte draaglijker te maken. We strijden onvermoeibaar door voor een betere behandeling, meer succesvolle transplantaties en de genezing van nierziekte. Ook stimuleren en investeren we fors in innovatie en onderzoek. Zodat iedereen met een nierziekte zijn leven terugkrijgt. Want: je nieren zijn je leven. Jouw leven.”   

Uit de krant