Afbeelding
Foto: Jantje Beton

Meer dan 30.000 vrijwilligers straat op om buitenspelen onder kinderen te stimuleren

Zorg & Gezondheid

BEL - De jaarlijkse Jantje Beton Collecte is van maandag 4 tot en met zaterdag 9 maart. Kinderen en volwassenen van Scouting Nederland, speeltuinen, jeugdverenigingen, scholen en sportclubs gaan dan langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen. 

Dit jaar richt Jantje Beton zich op het behoud en renovatie van avontuurlijke en veilige speelplekken. Want buitenspelen is bewezen gezond volgens het recente onderzoek ‘Generation R’. Binnen zitten is niet gezond en Jantje Beton komt hiervoor in actie. Meer dan 300.000 kinderen in Nederland spelen nooit buiten, want veel speelplekken zijn verouderd of niet veilig en 27 procent van de beheerde speeltuinen worden binnen nu en vijf jaar opgeheven. 

Superbelangrijk

Buitenspelen is superbelangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Resultaten uit het ‘Generation R’ onderzoek van het Erasmus MC, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam wordt gevolgd, zijn gematcht met buitenspelen. 

Een aantal resultaten is opvallend: kinderen die veel op schermen kijken én weinig buitenspelen lopen een veel hoger risico om bijziendheid (myopie) te ontwikkelen dan kinderen die een evenwichtige verdeling hebben tussen schermgebruik en buitenspelen. Ongeveer 13 procent van de kinderen heeft overgewicht waarvan 2 procent ernstig (obesitas). Onderzoekers vonden een relatie tussen buitenspelen en BMI, gewichtsstatus en vet. 

Tussen de 20 tot 30 procent van de peuters en kleuters ervaart slaapproblemen. Recente onderzoeken laten zien dat kinderen die overdag meer buiten zijn, beter en langer slapen. De motorische fitheid van kinderen, die meer binnen zitten, is slechter dan van kinderen die meer buiten zijn. Kinderen met een lage sociaal-economische positie hebben een veel hoger risico op ongezond opgroeien en doen minder vaker aan sport en buitenspelen.

Meer dan 30.000 vrijwilligers komen in de collecteweek langs met een collectebus. Doneren kan zowel contant als met de iDEAL QR-code. Daarnaast zetten steeds meer clubs online collecteren in via WhatsApp of sociale media. In maart versturen de collectanten via een persoonlijke online collectebus donatieverzoekjes naar familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig.

Uit de krant