In voormalige ziekenhuis Tergooi worden statushouders opgevangen.
In voormalige ziekenhuis Tergooi worden statushouders opgevangen. Foto: Vranz VanMaaren

250 asielzoekers in voormalig ziekenhuis Tergooi in Blaricum

Politiek

BLARICUM - De gemeente Blaricum is bereid om mee te werken aan de opvang van ongeveer 250 asielzoekers met verblijfsvergunning in het voormalige ziekenhuis Tergooi Blaricum. 

Eén voorwaarde is wel dat er geen alleenreizende minderjarige vreemdelingen (amv-ers) worden opgevangen. De verwachting is dat er in januari een definitief besluit komt.

Dit is de uitkomst van een voorlopige verkenning tussen de gemeente, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van het terrein. Een andere voorwaarde van de gemeente is een maximale termijn van de opvang van 2,5 jaar, zodat het terrein daarna beschikbaar is voor de ontwikkeling van onder andere woningen. 

Sociale huurwoning

Daarnaast moeten de 250 asielzoekers met verblijfsvergunning ‘gekoppeld’ zijn aan gemeenten in de regio ‘t Gooi en Vechtstreek, gemeente Eemnes en eventueel gemeenten in de direct omliggende regio’s. De statushouders verblijven op deze locatie in afwachting van de toekenning van een sociale huurwoning. 

Als toekomstige inwoners van de regio kunnen zij zo al beginnen met integreren in hun nieuwe woonomgeving. Ook worden er afspraken gemaakt over de leefbaarheid in de omgeving van het Tergooi en de 24/7 telefonische bereikbaarheid van het COA in het geval dat er calamiteiten zijn.

Aandachtspunten

“We hebben goed geluisterd naar de zorgen die er leven”, vertelt wethouder Joke Lanphen van Blaricum. “Door hierover overeenstemming te bereiken met het COA komen we tegemoet aan de randvoorwaarden en aandachtspunten die zijn ingebracht door omwonenden, gemeenteraadsleden, politie en andere belanghebbenden.“

Bestuursovereenkomst

De gemeente, het COA en de eigenaar van het terrein voeren afrondende gesprekken over deze randvoorwaarden. De verwachting is dat het college in januari een besluit kan nemen over een bestuursovereenkomst met het COA. Parallel daaraan wordt een tijdelijke omgevingsvergunning voorbereid.

Uit de krant