Nieuwe voorzitter Bahreddine Belhaj.
Nieuwe voorzitter Bahreddine Belhaj. Foto: Lieke Molenaar

‘Essentieel voor het welbevinden van inwoners en voor het draagvlak voor onze democratie’

Politiek

BEL - Na twee jaar heeft de BEL-combinatie weer een Rekenkamer, die volledig onafhankelijk onderzoek kan doen naar beleid en besluitvorming. Bahreddine Belhaj (40) is de nieuwe voorzitter. “Op dit moment ben ik samen met mijn collega de heer el Mansouri aan het inventariseren.”

Belhaj komt oorspronkelijk uit Harderwijk en woon momenteel in Amsterdam. “Ik heb ervoor gekozen om in de BEL-gemeenten te gaan werken, omdat ik mij al mijn hele leven inzet voor een goed openbaar bestuur. Ik ben daarvoor door heel Nederland actief in diverse rollen om mijn steentje daaraan bij te dragen.”

Hij vervolgt: “Ik vind een goed openbaar bestuur essentieel voor het welbevinden van inwoners en voor het draagvlak voor onze democratie en hoe we Nederland met z’n allen bestuurlijk hebben ingericht. De Rekenkamer is daarin natuurlijk belangrijk om te kijken naar het gevoerde beleid van het verleden en daaruit adviezen mee te geven voor het beleid van de toekomst. De gemeentes Blaricum, Eemnes en Laren kende ik al en het leek me juist leuk om hier aan de slag te gaan, omdat je zowel lokale onderzoeken doet als regionale in verband met de samenwerking van de drie gemeentes.”

De Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak. “Zo krijgen de gemeenteraad en inwoners een goed beeld van hoe het geld wordt besteed en wat er terechtkomt van alle plannen”, laat de nieuwe voorzitter weten. De Rekenkamer onderzoekt drie kernbegrippen. Doeltreffendheid: heeft de gemeente met haar beleid bereikt wat zij wil? Doelmatigheid: heeft de gemeente het beschikbare geld goed besteed? En als laatste rechtmatigheid: heeft de gemeente zich aan de regels en wetten gehouden?

Onafhankelijkheid

Ondanks dat de Rekenkamer is aangesteld door de gemeente, is deze volgens Belhaj geheel onafhankelijk. “Het is vastgelegd in de Wet versterking decentrale Rekenkamers. De bevoegdheden en taken van een Rekenkamer zijn daarin duidelijk omschreven en ook de reikwijdte van onderzoeken. Dus de onafhankelijkheid is geborgd in de wet.”

Op dit moment loopt er nog geen onderzoek, en is Belhaj samen met zijn collega El Mansouri aan het inventariseren. Eind mei staan er gesprekken gepland met alle raadsfracties van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren. “Daar kijken we naar uit. Tevens roepen wij inwoners en maatschappelijke organisaties op om onderwerpen aan te dragen voor mogelijk onderzoek. Pas na deze inventarisatie bij raadsfracties, inwoners en maatschappelijke partijen, zullen wij transparant kunnen aangeven welke onderwerpen onderzocht gaan worden in de komende periode.”

Mail een voorstel naar: Rekenkamer@belcombinatie.nl

Uit de krant