Op de dag dat hij zijn 12,5-jarig jubileum viert als eigenaar onthult Frank van Dijk het gerestaureerde bord van nu nog zijn t'Bonte Paard.
Op de dag dat hij zijn 12,5-jarig jubileum viert als eigenaar onthult Frank van Dijk het gerestaureerde bord van nu nog zijn t'Bonte Paard. Foto: Bob Awick

'Op een gegeven moment moet je aan jezelf denken'

LAREN – Het Café t'Bonte Paard heeft vanaf september volgend jaar een nieuwe eigenaar. Het nieuws komt in de week dat de huidige eigenaar, Frank van Dijk, het 12,5-jarig bestaan viert als eigenaar van het café. Ondanks de wisseling van de wacht zal er volgens Van Dijk niet veel veranderen. "Het café blijft zoals het is, alleen een ander persoon gaat het overnemen."

door Floris Hulleman

"Het café was een beetje in de vergetelheid geraakt", vertelt de jubilerende eigenaar over de periode voordat hij het café in bezit had. Het kostte dan ook zeker moeite om het weer op te bouwen naar een klantentrekker. "Het was het belangrijkste dat we de zaak op orde kregen qua uitstraling op het terras en uitbreiding van de keuken. Daarbij zijn we beroemd geworden met de tosti's. Dat was eigenlijk vanaf het begin een topper. Ook besteedden we in het begin veel aandacht aan klantvriendelijkheid", vertelt Van Dijk.
Langzaam begonnen de klanten het café weer terug te vinden. Overigens was er volgens Van Dijk nog een gebeurtenis die het bespoedigde. "Tien dagen nadat het café open ging, brandde Mauve, een ander bekend restaurant uit Laren dat pal tegenover t'Bonte Paard zit, af. Toen werden mensen gedwongen om bij het Bonte Paard te komen."

Het café kwam na de intrede van Van Dijk weer in de schijnwerpers te staan bij zowel de mensen in Laren als ver daarbuiten. Inmiddels is t'Bonte Paard weer een begrip voor velen en waren er wisselende reacties op het vertrek van Van Dijk als eigenaar. "De reacties waren eigenlijk tweeledig. Aan de ene kant zeiden mensen dat ze het fantastisch voor me vonden en dat ik het verdiend heb. Ik ben na veertig jaar horeca toe aan wat rust. Anderzijds vragen gasten zich af of het café hetzelfde zal blijven", erkent Van Dijk. Gelukkig voor de vaste klanten kan hij daar vrij duidelijk over zijn. "Ik kan alleen maar beamen dat degene die mij gaat opvolgen iemand is die van de hoed en de rand weet." Er zal dus volgens de ondernemer niet veel veranderen. Dit heeft er ook mede mee te maken dat de huidige werknemers, na zijn vertrek, grotendeels verantwoordelijk worden voor de zaak. "Ik ben twee jaar geleden met een aantal goede krachten uit mijn café om de tafel gaan zitten. Die zijn er vervolgens niet in geslaagd om de financiering rond te krijgen. Toen moest ik iemand anders zoeken." Uiteindelijk heeft Van Dijk iemand gevonden die de dagelijkse zaken grotendeels wil overlaten aan het huidige personeel.

Toekomst
Afgelopen zondag vierde Van Dijk het 12,5-jarig bestaan van het café. Volgens hem was het geen afscheidsfeestje, maar een moment om stil te staan bij deze 'mijlpaal'. Op dit moment geniet hij nog elke dag en gaat hij met plezier naar zijn werk. Maar op een gegeven moment besloot hij aan zichzelf te denken en gaat hij vanaf volgend jaar wat anders doen. "Ik ben gediplomeerd fietsenhersteller, ik houd van fietsen en zie daar ook veel tijd voor vrijkomen. En de politiek is mij ook niet vreemd, dus daar kan ik mijn steentje ook nog aan bijdragen. Dus ik ga die parkiet nog niet voeren. Ik heb nog een aantal ideeën." Wel erkent hij dat het raar zal zijn om gast te zijn in zijn 'eigen' café. "Ik zie het met veel nieuwsgierigheid tegemoet. Ik hoop dat ik een gewaardeerd bezoeker word."