Robin Gerritsen (midden) won al eerder goud. Hij traint nu volop voor de Special Olympics 2015.
Robin Gerritsen (midden) won al eerder goud. Hij traint nu volop voor de Special Olympics 2015. Foto: Floris Gerritsen

Eemnesser Robin Gerritsen traint voor World Summer Games

EEMNES - Robin was eigenlijk al gestopt met judo totdat hij ontdekte dat een huisgenoot van hem meedeed aan de Nationale Special Olympics met judo. Robin trainde daarna een keer met hem mee. De trainer zag zijn talent, inmiddels is hij bekers en titels verder en traint hij hard voor de Special Olympics World Summer Games in juli 2015.

door Marie Tromp

Vader Floris Gerritsen legt het graag nog eens uit: "Kijk, je hebt de Olympische spelen voor de allerbeste atleten van de wereld, de Paralympics voor sporters die lichamelijk beperkt zijn en je hebt de Special Oympics voor sporters die verstandelijk beperkt zijn. In het pre-olympisch jaar worden de wereldspelen voor hen georganiseerd."

Ideale bouw voor judoka
Robin heeft de ideale bouw voor een judoka: kort, stevig en stoer. Samen met zijn vader vertelt Robin hoe ver hij gekomen is in zijn favoriete sport: "Ik ben begonnen bij meester Hans en later bij meester Auke, in De Hilt. Toen ik verhuisde naar Utrecht ben ik daar bij een sportschool gaan judoën. Ik ging mee met een vriendin, die als tennisster meedeed aan de Special Olympics en toen zag ik daar ineens Kurt, een huisgenoot van mijn Begeleid Wonen. We wisten niet dat judo als G-sport bestond!" Toen ze dat ontdekten, ging er een wereld open, letterlijk. Hij deed mee aan wedstrijden in heel Europa. In 2009 behaalde hij zelfs de Europese titel in Denemarken, hij was toen 19. Inmiddels woont Robin in Loosdrecht, dicht bij zijn werk. Het weekend begint voor hem op vrijdag, dan is hij thuis in Eemnes. Hij traint twee maal per week, op de woensdag- en vrijdagavond. De zaterdagen zijn vaak gevuld met toernooien of trainen met de nationale G-selectie bij de Judo Bond Nederland in Nieuwegein.

Voetveeg
Zijn specialiteit is de voetveeg, waarbij je met een snelle beweging de ander uit zijn evenwicht brengt door zijn voet weg te schuiven. Soms is de tegenstander al na een paar seconden gevloerd en behaalt Robin de hoogste score, Ippon, of 10 punten. Een heupworp erachteraan is meestal niet eens nodig. De G-sport-versie van judo verschilt niet veel van het gewone judo. De gekleurde banden, slippen, dat is allemaal hetzelfde, alleen zijn de armklemmen en wurggrepen verboden. "Dat komt omdat sommige atleten vergeten af te kloppen waardoor de tegenstander niet loslaat", licht Floris toe. Maar verder is de judosport eender. Robin trainde op de sportschool mee met reguliere judoka's. Hij en zijn trainingsmaten moesten even wennen aan elkaar, later waren ze enorm trots als Robin weer iets gewonnen had.

Steentje bijdragen
Om deel te mogen nemen aan de World Games moet je als atleet een eigen bijdrage leveren van 1000 euro; dit is voor onkosten en om de Special Olympics te promoten. De World Games dragen bij aan een positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking. "Ook al ben je verstandelijk beperkt, sporten kan iedereen, op zijn eigen niveau." Vader Floris is al begonnen met de fondswerving: "Ik geloof in Veel voor Weinig. Verspreid over Eemnes staan bij winkels busjes waar mensen wisselgeld in kwijt kunnen. Het café in Loosdrecht, Robins buurman, heeft er ook een op de bar gezet. Bij de Boni in Eemnes kun je statiegeldbonnen inleveren en binnenkort komt er een kraampje in de COOP. Iedereen kan een steentje bijdragen. We verkopen steentjes met de afbeelding van Robin erop." Robin is een tevreden mens: "Dat ze gewoon met je omgaan, dat vind ik leuk. We zijn op de toernooien een grote familie. Ik heb zelfs judoka's uit Brazilië, Noorwegen en Italië als vrienden. We spreken elkaars taal niet, maar via foto's op Facebook houden we elkaar op de hoogte."

Robin heeft de ideale bouw voor een judoka: kort, stevig en stoer