De val van de muur in Berlijn: de dag die Europa veranderde.
De val van de muur in Berlijn: de dag die Europa veranderde.

Lezing over Berlijn van Marie-Thérèse ter Haar

LAREN - Rusland- en Oost-Europadeskundige Marie-Thérèse ter Haar geeft voor de volksuniversiteit in het Brinkhuis in Laren op maandag 3 november november om 15.00 uur een lezing over Berlijn en de val van de muur. Aanmelden voor de lezing is verplicht.

De Berlijnse muur viel 25 jaar geleden, op donderdag 9 november 1989, om 8 minuten voor 12 's nachts. De vervloekte muur, die de Berlijnse bevolking ruim 28 jaar in gijzeling had gehouden. Europa keek verbijsterd en met kippenvel toe hoe DDR-burgers feestend de grens overgingen en door de West-Berlijners onthaald werden op champagne en tien D-mark 'begroetingsgeld'.
De onderkoelde Berlijners vatten het in plat dialect kort samen: 'Eerst hebben ze een muur gebouwd zodat niemand 'em meer smeerde, nu halen ze hem weer neer zodat niemand 'em meer smeert.' Een kernachtige samenvatting van de problemen waarmee het DDR-regime kampte, die echter geen recht doet aan de enorme aardverschuiving die de val van de muur in de Europese verhoudingen veroorzaakte. Meer nog dan het democratiseringsproces in Hongarije of Polen, waar de vakbond Solidariteit het communistische regime al op de knieën had, luidde de val van de muur het einde van het IJzeren Gordijn in. Met sloophamers maakten de Berlijners een einde aan een tijdperk. En dat maakte diepe indruk.
Berlijn heeft een roerige geschiedenis en was in de jaren 20 van de vorige eeuw al een van de belangrijkste steden op het gebied van kunst en cultuur. De laatste 25 jaar heeft de stad een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zich opnieuw bewezen als het bruisende, vrijzinnige en kosmopolitische hart van Europa. De lezing kost 12,50 euro en aanmelden kan via www.volksuniversiteitlaren.nl.