Voorzitter Tineke Wind en secretaris Rein Jansen aan een bridgetafel tijdens het jubileumfeest.
Voorzitter Tineke Wind en secretaris Rein Jansen aan een bridgetafel tijdens het jubileumfeest. Foto: Bob Awick

Bridgevereniging Doublet
viert 25-jarig jubileum

door Floris Hulleman

HUIZEN – Bridgevereniging Doublet bestaat 25 jaar en vierde afgelopen zaterdag dit feest groots met de leden. Bij de Kalkovens was een dag georganiseerd om dit jubileum te vieren. Voorzitter Tineke Wind is vooral trots. ''Dit is een mooi moment om een feestje te vieren."

"Nederland is een van de grootste brigdenaties. We horen bij de top van de wereld." Rein Jansen, secretaris en een van de wedstrijdleiders bij bridgeclub Doublet, is enthousiast over het kaartspel. "Het lijkt op klaverjassen. Als je dat spelletje goed beheerst, kun je ook bridgen." Zelf is Jansen al tien jaar lid van de Huizense bridgevereniging. Samen met voorzitter Tineke Wind, twintig jaar lid, vertelt hij over het jubileum van de club.

Al 25 jaar komen ruim zestig leden op dinsdagavond samen in the Pride, naast voetbalclub s.v. Huizen. Vanaf half acht nemen zij in duo's plaats achter een bridgetafel om drie uur lang een gezellige avond te hebben. Na afloop wordt er vaak nog even nageborreld bij de bar en vertrekt iedereen voldaan.

Fusie
De meeste leden, zo weet Jansen, komen uit het dorp. "Tachtig procent van onze leden komt uit Huizen. Verder zijn er een paar uit Laren, iemand uit Baarn en een speler uit Hilversum. Dus uit het hele Gooi." De brigdeclub ontstond 25 jaar geleden uit een fusie tussen twee clubs. "Op 4 september 1990 zijn de verenigingen Kompas en GSG 83' uit het Gooi samengegaan als Doublet. Allebei de clubs hadden te weinig leden en toen werd besloten deze club op te richten," vertelt Wind.
Niet met mes op tafel
Een belangrijk onderdeel van de club is het sociale aspect. "Doublet heeft een vriendelijk aspect. Buiten de club om hebben mensen ook veel contact met elkaar. Je hebt een aantal clubjes van voornamelijk vrouwen die op een doordeweekse middag ook bridgen en dat zijn dan ook allemaal leden van de club. Ze kunnen overal terecht. Er zijn nooit mensen weggegaan vanwege een ruzie. Het is zeker een gezelligheidsclub", vertelt Wind over de bridgevereniging. Wel benadrukt de voorzitter dat er echte wedstrijden gespeeld worden. "Er wordt volgens de regels gespeeld, maar niet met het mes op tafel."

Verandering
25 jaar bestaan als club is een prestatie op zich. Volgens Jansen is er in de loop der tijd ook veel veranderd. "Je hebt een periode gehad dat de moeders nog veel thuis waren om voor de kinderen te zorgen. Dan was het gebruikelijk dat de vrouwen 's middags gingen bridgen, maar tegenwoordig heb je dat niet meer. Mensen werken langer en ze beginnen later aan kinderen. Daarbij moet er tegenwoordig zo veel gedaan worden: iedereen sport en heeft wel een hobby."

De trend is ook dat het een beetje een seniorensport is geworden, constateert de secretaris. Ook de jongere generaties laten de sport links liggen. "Onder de jeugd is het niet cool om te bridgen", vertelt de secretaris.

Nieuwe leden
Ondanks de gemiddeld vrij hoge leeftijd binnen de club blijft de aanwas komen. "Op dit moment maken we weer een kleine opleving mee en dat verheugt ons zeer. Laatst stonden we in de krant en dat heeft ons twee nieuwe leden opgeleverd. Ze stonden voor de deur. We hebben kennisgemaakt en ze hebben meteen meegespeeld. Dat heeft effect gehad, aangezien ze inmiddels lid zijn."

Wel hoopt de voorzitter dat ook jongeren wat meer interesse krijgen voor de sport. Bridge lijkt weer wat populairder te worden onder de jeugd, maar vooralsnog werpt het zijn vruchten niet af bij de club.

Toekomst
Bij zo'n memorabel moment als een 25-jarig bestaan proberen Jansen en Wind ook vooruit te kijken. Ze spreken vooral de wens uit dat ze het huidige niveau kunnen vasthouden. "Dat zou het mooiste zijn. Mochten we nou onverhoopt minder leden krijgen, hebben we wel besloten om zo lang door te gaan als kan. We zijn niet van plan om op te gaan in een grote vereniging: we zijn bang dat je dan de sociale cohesie gaat missen. We blijven dus zelfstandig. De laatste doet het licht uit", vertelt de secretaris.

Elke dinsdagavond wordt er door ruim zestig leden gespeeld in the Pride in Huizen. (Foto Rein Jansen)