De kinderen van eigenaresse Cornélie Kars kregen een uurtje vrij om bij de prijsuitreiking te zijn met wethouder Tijmen Smit.
De kinderen van eigenaresse Cornélie Kars kregen een uurtje vrij om bij de prijsuitreiking te zijn met wethouder Tijmen Smit. Foto: Bob Awick

Beste Bed & Breakfast van Nederland staat in Laren

LAREN - Alle inspanningen en het enthousiasme van Cornélie Kars werden vorige week donderdag beloond: haar Bed & Breakfast 'Het Hof van Laren' werd uitgeroepen tot nummer één van Nederland in de klasse van 5 tulpen, de hoogste categorie. Ze mag een jaar lang de titel dragen.

Haar Bed & Breakfast bestaat pas sinds begin 2015 en heeft toch in die korte tijd al behoorlijk wat indruk weten te maken. De reviews op haar website zijn lovend en dat telde voor de jury, naast de service en faciliteiten, zwaar mee. Kars is er een paar uur na de bekendmaking en prijsuitreiking nog wel nuchter onder. Natuurlijk, ze had het vurig gehoopt en dacht ook wel een goed kans te maken, maar ze had ook de 'concurrentie' gezien. "Die zijn ook heel goed en iedereen doet het anders." Of het nu storm gaat lopen? Kars lacht. "Nee hoor, het maakt niet zo veel uit, ik kan er niet zo veel mee. Ik heb één kamer en die zit al vaak vol. Ik heb geen hotel, ik ga niet opeens van 20% naar 100% bezettingsgraad", nuanceert ze de impact. Maar blij en trots is ze wel. "Je bent er zo mee bezig en dan wil je toch wel nummer één worden."

Van Italië naar Nederland
Diep in haar hart had ze een B&B in Italië als lang gekoesterde wens. Ze bemiddelde eerder in de verhuur van huizen in de Chianti-streek in haar geliefde Italië. De verbouwplannen voor de 18e-eeuwse boerderij waar Kars met haar gezin woont, openden opeens andere mogelijkheden. "Ik dacht, ik kan het ook hier realiseren."
Na de zomer 2014 hoopte ze de eerste gasten te kunnen ontvangen. Een grote overstroming waarbij het halve huis onder water stond en ook de B&B niet gespaard bleef, gooide roet in het eten. Daar is nu, anderhalf jaar later, echt niets meer van te merken. De schouders werden eronder gezet. Het hebben van een B&B vindt de 46-jarige Larense zo leuk en het geeft haar zo veel voldoening dat ze nog wel eens met de gedachte speelde om de Bed & Breakfast uit te breiden, maar inmiddels heeft ze besloten dat niet te doen. De B&B is nu onderdeel van de boerderij en uitbreiding zou betekenen dat ze moeten bijbouwen. "Een B&B moet aan huis, anders werkt het niet", is haar overtuiging. De B&B is dan wel in een deel van de boerderij, toch hebben gasten én het gezin voldoende privacy. "Er is een eigen opgang en de gasten ontbijten in hun eigen ontbijtkamer. Die privacy vinden ze prettig", weet Kars.

Eieren en nutella
Niet dat alles strikt gescheiden is. De gasten zijn eigenlijk altijd welkom om ook een kijkje in de boerderij te nemen en Kars maakt ze ook graag wegwijs in Laren en omgeving. En de prachtige tuin? "Die is zo groot, die delen we met de gasten, maar in principe is de voortuin voor de B&B-gasten, daar hebben ze een eigen zitje", legt Kars uit. Veel van haar gasten komen regelmatig een paar dagen langs. De B&B is populair als weekendje weg voor twee vriendinnen. Die komen dan om te shoppen, lekker te eten en uit te gaan. Maar ook zakenmensen hebben de plek in Laren in hun vizier. Volgens Kars is het gewoon een heerlijke plek en omgeving om te vertoeven en ze besteedt ook veel aandacht aan comfort. "Ik krijg heel veel complimenten over de fijne bedden en het linnengoed." Ook het ontbijt schijnt geen straf te zijn. Ze houdt enorm van koken en bakken en als de geuren al niet verleiden dan is het wel de smaak. De granola, lemoncurd, jam en nutella zijn allemaal homemade. Voor kaas, vleeswaren en brood heeft ze haar favoriete leveranciers uit het dorp. En wie zich afvraagt waar de eieren vandaan komen? Die komen van de kippen uit de tuin.