Hans Hiltermann tussen enkele van zijn werken in Singer Laren.
Hans Hiltermann tussen enkele van zijn werken in Singer Laren. Foto: Carin van den Berg

YOU van fotograaf Hans Hiltermann in Singer geopend

LAREN - De tentoonstelling YOU van Hans Hiltermann in Singer Laren is afgelopen vrijdagmiddag geopend. YOU laat tot en met 28 augustus de nietsverhullende portretten van mensen zien, zowel op print als in een videopresentatie.

Hiltermann was lange tijd reclamefotograaf en laat vanuit dat oogpunt zijn portretten een verhaal vertellen. Haarscherp uitgelicht laat hij alle rimpels, haartjes, vlekjes en de kleinste oneffenheid van een mens zien.

Ontmoeting
In een wit kader kijken de geportretteerde personen je recht aan. Ze zijn ontdaan van make-up, sieraden en zichtbare kleding. Heldere, bijna surrealistische ogen dwingen je om terug te kijken. Dat maakt YOU voor de kijker tot een fascinerende, soms confronterende ontmoeting.
In zijn portretten weerspiegelt hij de zoektocht naar zichzelf, die startte met de vraag waarom hij fotograaf was geworden. "Niet om de koopkracht van mensen aan te spreken." Hiltermann: "Waarom ben ik wie ik ben? Dat is de vraag die ik me stelde. Ik ben wie ik ben door de mensen om mij heen, mijn ouders, mijn zus, mijn vrienden."

Volgens Hiltermann kan je zijn tentoonstelling het best bekijken door op een korte afstand recht voor de portretten te gaan staan. In de eerste instantie kijk je alleen en zie je een man of vrouw. In tweede instantie ga je zien wat het portret je vertelt. "In het gezicht zie je links wat de rechter hersenhelft van de persoon tegenover je vertelt en rechts wat de linker hersenhelft je vertelt."
Dan ben je er nog niet. Daarna volgen namelijk nog twee fasen van kijken. De derde fase laat de geportretteerde je zijn verhaal vertellen. "Daarna besef je dat je kijkt vanuit jouw eigen perspectief en dat het portret dus eigenlijk iets over jezelf vertelt."

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm kende de fotograaf al langer en zag het werk van Hiltermann in de LichtFabriek in Haarlem. "In een wat ruige omgeving kijk je dan recht in het gezicht van iemand. Dat raakte me en dat is wat kunst moet doen. Maar ik vroeg me wel af hoe we dat in Singer ook goed konden doen en dat is met de videopresentatie erbij goed gelukt."
Om deze presentatie mogelijk te maken, heeft fotograaf Hiltermann zelf sponsoren gezocht. "Daarnaast heb ik een soort van crowdfundingsactie gehouden onder mijn vrienden, een friendfunding, en dat is geslaagd", zei de fotograaf stralend tijdens de opening.