Van den Brink neemt de plaquette in ontvangst.
Van den Brink neemt de plaquette in ontvangst. Foto: Carin van den Berg

Historische kring krijgt plaquette eigenaar Hamdorff

LAREN - Eric Branger van de Boedelmakelaar heeft vrijdagmorgen de plaquette overhandigd aan Historische Kring Laren met daarop Geert Buurke, vanaf 1928 eigenaar van Hamdorff. Voorzitter Antoinetty van den Brink nam deze in bijzijn van onder andere Douwe van Linge van de Sociƫteit Jan Hamdorff en wethouder van Cultuur Tijmen Smit in ontvangst.

Geert Buurke nam in 1928 Hamdorff over. Zijn zoon Johan had daar de dagelijkse leiding. Zijn andere zoon Jasper had de dagelijkse leiding in Gooiland. Ook Kasteel de Hooge Vuursche behoorde tot het horeca-bezit van de familie. Geert Buurke kreeg in 1953 voor zijn 25-jarig jubileum als eigenaar van zijn personeel waarschijnlijk een in brons gegoten kunstwerk van de bewuste plaquette aangeboden. "Dat is niet zeker, maar de kleindochters herinneren zich in ieder geval dat deze bronskleurig was. Het zou ook bronskleurig geverfd kunnen zijn", aldus de voorzitter van Historische Kring Laren, die geprobeerd heeft zoveel mogelijk informatie boven water te halen. "Dat bronskleurige kunstwerk heeft jarenlang in Hamdorff gehangen."

Zwervend bestaan
Waar dat bronskleurige kunstwerk nu is, dat is niet bekend. De plaquette heeft in ieder geval jaren een zwervend bestaan geleid, waar nu een einde aan komt. "Ik kan me nog herinneren dat het ooit bij een galerie aan de Eemnesserweg in de etalage stond. We kregen het aangeboden, interessant, maar het prijskaartje was toen te hoog", vertelt Van den Brink.
Nu had de Boedelmakelaar het in zijn bezit gekregen en wilde hij het in Laren weer een goede bestemming geven. Daarom werd een oproep geplaatst op onder andere Facebook. Uiteindelijk ging het balletje echt rollen toen wethouder Tijmen Smit door Branger werd gebeld en die hem uitnodigde om naar de uitreiking van het Art Magazine Laren te komen. Daar ontmoette hij Van den Brink en werd de bestemming van de plaquette besproken.

Uitlenen
Historische Kring Laren zal de plaquette in 2019 een jaar uitlenen aan de Sociƫteit Jan Hamdorff, omdat deze dan 60 jaar bestaat. Van den Brink: "Zo delen we dan dit mooie stukje geschiedenis."