Midden in de nacht stond de Sint Janstraat al blank. Het was de eerste van vele meldingen van wateroverlast.
Midden in de nacht stond de Sint Janstraat al blank. Het was de eerste van vele meldingen van wateroverlast. Foto: Bastiaan Miché

Weer wateroverlast Laren

LAREN - Flinke hoosbuien hebben er in de nacht van woensdag op donderdag voor gezorgd dat er in Laren weer sprake was van wateroverlast. Ook gedurende de ochtend vielen nog fikse buien. "De brandweer heeft fantastisch werk verricht. Ze zijn van half vier 's nachts tot twaalf uur aan het werk geweest", zegt wethouder Ton Stam.

Direct na de eerste buien stond een deel van de Sint Janstraat blank. Ook de daaraan grenzende Boekweitskorrel stond onder water. Dit was net na half vier in de nacht de eerste van een reeks van 14 meldingen voor de brandweer. De Hilversumseweg onder de A1 bij Laren leek net een zwembad. Auto's konden hier met moeite doorheen. Bij de gemeente kwamen ongeveer 50 gevallen van wateroverlast binnen.

Zandzakken
Wethouder Ton Stam is de verantwoordelijke wethouder die bezig is met het beleid om de wateroverlast in de gemeente aan te pakken. Hij ging persoonlijk poolshoogte nemen bij getroffen bewoners. "We gaan binnenkort starten met het afkoppelen van het hemelwater om zo de wateroverlast te bestrijden. Het zal nog jaren duren voordat we daar mee klaar zijn. Deze hoosbuien geven maar weer aan dat dit beleid wel hard nodig is", zegt Stam. "Gelukkig hebben individuele bewoners al wel naar onze adviezen geluisterd. Een bewoner had bijvoorbeeld zandzakken bij de oprit gezet en een plank voor zijn deur. Die had zijn voeten droog gehouden. We hebben ook van andere inwoners de vraag gekregen of wij als gemeente zandzakken kunnen regelen en daar gaan we naar kijken." De gemeente stelde de inwoners van de Kerklaan, Zijtak en Jordaan ook hekken ter beschikking. "Zij kunnen bij hoogwater dan zelf de straten afsluiten."

De wethouder schat dat de schade dit keer minder is dan na het noodweer op 28 juli 2014. Toen viel er 58 millimeter regen, waarvan het grootste deel in 1 uur. "Ik hoorde bijvoorbeeld dat een bewoner die vorige keer veel schade had het nu beperkt had weten te houden. Ook de winkels op de Rijt hadden wel last van het water, maar minder dan twee jaar geleden."


Aantal inbraken in Eemnes gehalveerd

EEMNES - Het aantal inbraken in de eerste helft van 2016 in Eemnes is met de helft gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Slechts vijf woninginbraken zijn in de periode tot en met mei gepleegd. De alertheid van inwoners speelt hierbij een grote rol. Dat meldt de gemeente op haar website.

In Eemnes wordt ook hard gewerkt om inwoners alerter te maken. Zo zijn er vorig jaar zijn meerdere drukbezochte workshops 'Observeren en signaleren' georganiseerd waarin inwoners werden uitgelegd hoe verdacht gedrag herkend kan worden en wat er vervolgens mee te doen: 112 bellen. Dit naar aanleiding van het hoge aantal inbraken, onder andere in de Zuidpolder.

Daarnaast werd in het tweede kwartaal van 2016 een Burgernetoefening gehouden door de politie en gemeente, waarin een woninginbraak centraal stond. Ook zijn er begin dit jaar een aantal WhatsApp-groepen opgericht. De gemeente stelt borden ter beschikking zodat zo wordt aangegeven wordt dat een Whatsapp-groep in de buurt actief is. Op de website van de gemeente staat meer informatie over de groepen.