Berber van der Weg, in de zwarte jurk, was net als de andere vrijwilligers blij verrast met de erepenning.
Berber van der Weg, in de zwarte jurk, was net als de andere vrijwilligers blij verrast met de erepenning. Foto: Bob Awick

Erepenning voor jubilerende vereniging Ons Genoegen

LAREN - Burgemeester Elbert Roest heeft zaterdagmorgen de gemeentelijke erepenning uitgereikt aan buurt- en speeltuinvereniging Ons Genoegen. De penning werd uitgereikt tijdens de officiƫle ingebruikname van het nieuwe klimfort.

"Ik was er helemaal stil van", zegt secretaris Berber van der Weg. "Ik had het niet zien aankomen. Ik vroeg me al af waarom er zoveel fotografen waren, want die hadden wij niet uitgenodigd. We zijn er blij mee. Het is een erkenning voor iedereen die de afgelopen 90 jaar een steentje heeft bijgedragen."

Buurt- en speeltuinvereniging Ons Genoegen bestaat dit jaar 90 jaar en is niet meer weg te denken en een begrip in Laren en omgeving. De vereniging draait volledig op vrijwilligers en kenmerkt zich door zelfredzaamheid, enthousiasme en voortvarendheid.
Ook nu weer koos de vereniging er voor om geen duur jubileumfeest te geven, maar om geld te investeren in een Pipi Langkous klimfort. "Daar heb je nog jaren plezier van. We hadden de leden zaterdag uitgenodigd voor koffie met wat lekkers voor het jubileum en wilden het fort feestelijk openen. We waren blij verrast met de erepenning, die samen met de oorkonde straks een mooi plaatsje krijgt, zodat iedereen hem kan zien. We zijn inderdaad zelfredzaam en een bloeiende vereniging en kunnen nog jaren voort met ons bestaan."

Kinderfeesten
In eerste instantie had de vereniging als doel het organiseren van kinderfeesten en het behartigen van zaken van algemeen belang voor de Kloosterbuurt. Zo organiseerde de vereniging diverse busreizen voor jong en oud. Deze waren een groot succes en in die tijd - 1937 - heel bijzonder. Een ander succesvol evenement dat sinds 1946 georganiseerd wordt en nu nog steeds plaatsvindt, is de bejaarden-autotocht.

Speeltuin
In 1933 werd de eerste aanvraag voor het realiseren van een speeltuin bij de gemeente Laren ingediend. De plannen werden door de oorlog uitgesteld. In de jaren '50 werd opnieuw een aanvraag met succes ingediend, want in 1957 stelde de gemeente Laren het terrein aan de Smeekweg beschikbaar.

Door de inzet van vele vrijwilligers en ontvangen giften is de speeltuin tot stand gekomen en in de loop der jaren uitgebreid en verbeterd. Met de speeltuin erbij, was ook de naamswijziging naar buurt- en speeltuinvereniging Ons Genoegen een feit.