Joke Kok-de Bruyn en Jack de Lange van de bewonersgroep die objectieve informatie wil verzamelen over de gevolgen van een fusie.
Joke Kok-de Bruyn en Jack de Lange van de bewonersgroep die objectieve informatie wil verzamelen over de gevolgen van een fusie. Foto: Carin van den Berg

'Wat betekent een fusie voor ons als inwoners?'

LAREN/BLARICUM - Joke Kok-de Bruyn en Jack de Lange zijn twee van de mensen die in een bewonersgroep zitten die proberen in kaart te brengen wat een fusie tussen de gemeente Laren, Blaricum en Eemnes - en eventueel met Huizen of Hilversum - voor inwoners betekent. Daarnaast hebben ze de vraag of zo'n fusie eigenlijk wel nodig is. Ze voelen zich een beetje een roepende in een woestijn, maar vergaderen regelmatig en willen diverse scenario's in beeld gaan brengen.

door Carin van den Berg

"Ik ben eigenlijk weinig in politiek geïnteresseerd", zegt Joke. "Ik zag de aankondiging van het Politiek Café over de fusieperikelen in de krant begin dit jaar en ben gegaan. Halverwege het debat tussen de lokale politici kwam de stoom uit mijn oren. Er kwam geen enkel geluid tegen een fusie en het was alleen maar politieke prietpraat. Op de vraag wat het voor mij als inwoner betekende, kreeg ik geen antwoord."

Koffiedik kijken
Reden genoeg voor Joke om te reageren op de oproep om met bewoners bij elkaar te komen en het dan maar zelf uit te zoeken. "Ik besef me heel goed dat Laren niet altijd Laren zal zijn, maar laten ze eerlijk zijn over wat het voor ons betekent als we gaan fuseren. Dat is natuurlijk ook een beetje koffiedik kijken, maar we kunnen toch kijken wat het heeft gedaan met gemeenten die al eerder zijn gefuseerd. Bijvoorbeeld 5, 10 en 15 jaar geleden."
Jack vraagt zich allereerst af waarom je zou willen fuseren? Is die vraag wel valide? Waar is een fusie een antwoord op? "Ik geloof dat achter onze rug deze beslissing al aan het vallen is", zegt hij.

Angsten
In de werkgroep zitten naast Joke en Jack ook Marionne Bakker uit Laren en Jan Heybroek en Rink Jan Slotema uit Blaricum. Zij hebben een aantal vragen op een rijtje gezet. "We hebben onze angsten onder ogen gezien. Waar zijn we eigenlijk bang voor als we het hebben over fuseren", vertelt Joke.

Voorzieningen
Zelf geeft ze aan dat ze bijvoorbeeld bang is om voorzieningen uit het dorp te verliezen. "We zitten nu in het Brinkhuis voor dit interview. Dat is toch prachtig. Maar is dat er straks nog wel als we gaan fuseren? In Koog aan de Zaan zijn ze veel voorzieningen kwijt geraakt na hun fusie met Zaandam tot Zaanstad." Jack: "Heeft een zelfstandige gemeente wel geld om alle voorzieningen in stand te houden?"

'Geen enkel geluid tegen een fusie en alleen maar politieke prietpraat'

Goedkoper
Ze hebben zich al aardig ingelezen in de voors en tegens van een fusie. "Mensen denken dat het bijvoorbeeld goedkoper is als je straks bijvoorbeeld maar een burgemeester hebt en minder wethouders, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet waar is", zegt Jack.
Met een lijst van tientallen vragen zijn ze in hun eigen buurt rond gegaan om te kijken of het onderwerp leeft bij hun buren.
Joke: "Bij mij waren heel veel mensen niet voldoende op de hoogte en vroegen zich af wat zij konden doen. Bij Marionne bleken de buren veelal op het standpunt te staan dat wat hun betreft die fusie niet snel genoeg kon komen. Mensen denken er dus heel verschillend over en vaak blijken er ook emoties aan ten grondslag te liggen. Wij willen juist die emoties er uit proberen te filteren en objectieve informatie geven."

Voorbeelden
Ze geeft een paar voorbeelden: "Wat betekent het bijvoorbeeld voor de hondenbelasting als we met de BEL-gemeenten gaan fuseren? En voor de OZB? En wat is het verschil als we bijvoorbeeld met de BEL-gemeenten met Huizen gaan fuseren of met Hilversum? Wat is de kans dat we een eigen bibliotheek behouden in de verschillende scenario's? Houden we het bestuur nog dicht bij huis? En kunnen we in de buurt nog een paspoort aanvragen of een bouwvergunning? Of wordt alles digitaal? En als je niet zo goed met digitale middelen kunt omgaan, is daar dan een oplossing voor?"
Ze bekennen dat het een lastige zoektocht is naar informatie. "Daarom roepen we inwoners op om hun expertise voor ons in te zetten. Al is het maar een avond. Bijvoorbeeld een accountant die ons inzicht kan geven in de cijfers." Daarnaast zijn ook betrokken inwoners uit Eemnes welkom om de groep te versterken. "Ze kunnen mailen naar beldorpen@gmail.com."