Op 8 juli stopt lijn 150, maar reizigers zijn druk bezig met een alternatief voor na de zomer.
Op 8 juli stopt lijn 150, maar reizigers zijn druk bezig met een alternatief voor na de zomer. Foto: Bob Awick

Reizigers strijden door voor snelle buslijn naar Utrecht

BLARICUM - "Buslijn 150 is volledig rendabel te maken als we nog 125 betalende reizigers vinden", zegt Lex Boersma. Inmiddels heeft hij van touringcarbedrijven al aanbiedingen gekregen om de buslijn die op 8 juli definitief stopt te kunnen vervangen. "We moeten nu voldoende reizigers verzamelen en dan is het mogelijk om hen een aanbieding te doen om in september weer met de bus naar Utrecht te reizen."

De bedenker van het snelwegbusconcept zocht via de betrokken Gooi-gemeenten contact met Michiel Bakker die een petitie in het leven riep om buslijn 150 te behouden en Johan Jorritsma die bij de provincie en gemeenten insprak om de buslijn te behouden. Samen starten zij dit bewonersinitiatief. "Honderdvijfentwintig reizigers extra is een toename van 60%. Dat klinkt wellicht als veel, maar dagelijks rijden er meer dan 75.000 mensen op en neer over de A27, die dagelijks in de file staan en daar hebben we maar 0,3% van nodig om de bus rendabel te krijgen. Ook de treinen zitten overvol. Het moet toch lukken om 100 tot 200 nieuwe reizigers mensen te werven, want het is gewoon een goed product: voor veel mensen in reistijd 10 tot 15 minuten korter, het is comfortabel, je kan je reistijd nuttig besteden en is ook veel goedkoper, ook als je al een auto hebt", somt Lex op.
Op een afstand volgde hij het succes van de pilot die naar aanleiding van zijn idee voor een snelwegbusconcept van de grond kwam. Lijn 150 was een van de lijnen en best succesvol. Buslijn 320 is er ook een van. "Waar bij de pilots echter te weinig op gelet werd was de gemiddelde snelheid van de bussen, die is bepalend of de snelwegbus rendabel is en een succes kan worden. Een snellere buslijn trekt meer reizigers aan levert dus meer inkomsten op."

Met lede ogen zag hij aan hoe Lijn 150 onhandig en daardoor te duur was en vervolgens niet het bestuurlijk draagvlak kreeg om voort te blijven bestaan. "Het is echt een succesvolle lijn. De bussen zitten redelijk tot goed vol, met name richting Utrecht in de ochtend. Dagelijks rijden er zo'n 100 betalende reizigers en 90 studenten naar Utrecht. Dat zijn 380 ritten per dag en dat aantal groeide nog behoorlijk." Lex benoemt de studenten bewust apart, want zij tellen niet mee, als het gaat om reisopbrengsten van Connexxion. "Eigenlijk is dat oneerlijk. Studenten betalen namelijk wel voor hun reis met de OV-studentenkaart."
Hij heeft het uitgerekend. De buslijn kost nu 7,5 ton, maar met wat slimme aanpassingen kan dan voor de helft van het geld. "In Almere rijdt de bus helemaal van het centrum door de Molenbuurt. Dat levert nauwelijks extra passagiers op en kost veel. Daarnaast hoef je in Utrecht ook niet tot de Uithof te rijden. Als je naar Rijnsweerd gaat, kunnen passagiers daar vrijwel zonder wachttijd overstappen op hoogfrequente buslijnen. Als de bussen alleen tussen Almere Centrum en Utrecht Rijnsweerd rijden kunnen ze vanuit Utrecht sneller terug. Ook de retoursritten Utrecht-Almere vallen dan in de spits, dat is nu niet het geval. Daardoor zitten in de andere richting nu vrijwel geen reizigers. Hier is nog een hele markt te winnen. Met 125 extra betalende passagiers kunnen we de buslijn op deze manier behouden, zonder de financiƫle steun van de provincies. Dat zou heel bijzonder zijn voor openbaar vervoer in Nederland. Als dat lukt staat niets in de weg van meer succes. Bij meer reizigers gaat de bus alleen maar vaker rijden, het blijft rendabel."
Het bewonersinitiatief roept oude en nieuwe reizigers op zich te melden bij Lex. "Samen kunnen we het laten slagen." Ze hebben ook een Facebookpagina gemaakt met alle relevante informatie: 'Buslijn 150 moet blijven'.