Loonbedrijf Post heeft onder andere vier maaiarmen, waarvan er één het hele jaar door wordt gebruikt.
Loonbedrijf Post heeft onder andere vier maaiarmen, waarvan er één het hele jaar door wordt gebruikt. Foto's: Bob Awick

'De polder is ons kantoor en iedereen kijkt op onze vingers'

EEMNES - Regelmatig kun je de machines van Loonbedrijf Post in en rond Eemnes zien rijden. Ze zijn herkenbaar door hun rode bord of sticker met de naam van het bedrijf. In de zomerserie 'Achter de schermen bij...' vertelt directeur en eigenaar Bert Post over wat zijn bedrijf doet en hoe zijn dag eruitziet.

door Carin van den Berg

"Ik zeg wel eens: De polder is ons kantoor, iedereen kan daar recreëren en kijkt ons daarbij ook op de vingers bij ons werk", vertelt Bert in zijn kantoor aan de Meentweg. Van hieruit worden de elf mensen die in dienst zijn bij het bedrijf aangestuurd. "Wij verhuren machines met de mensen die ze kunnen bedienen. We maaien gras, maken sloten schoon, zaaien maïs in, oogsten, onderhouden fietspaden en soms helpen we de brandweer als er een dier gered moet worden."

Loonarbeider
Hij legt uit dat het bedrijf voortborduurt op de vroegere loonarbeider of dagwerker die in drukke tijden bij de boeren aan de slag gingen. Na de mechanisatie kwamen daar ook de machines bij. Dat zijn inmiddels grote tractoren waarvan de achterbanden alleen al 1.80 meter hoog zijn.
De werkzaamheden doet het bedrijf al jaren. Het werd in 1949 opgericht door een oom van Bert. "Die emigreerde in 1952 naar Canada. Mijn opa heeft het toen overgenomen. Mijn vader kwam erbij en nog twee van zijn broers. Ze hebben het heel lang met de drie broers gerund." Bert werkte zelf niet altijd in het bedrijf. Hij maakte een uitstapje om 3,5 jaar te werken in de mechanisatie. "In 1989 kwam ik in loondienst en in 1995 werd het een VOF. Sinds 2003 ben ik alleen directeur-eigenaar." Zijn broer en twee zussen hadden geen belangstelling om het bedrijf te runnen.
"Morgens starten we doorgaans om 7.00 uur. In de zomer soms vroeger. Dan werken we ook wel door tot 's avonds laat. De oogst gaat altijd voor", legt hij uit. "Al ons werk kunnen we doen met droog weer. Voor het resultaat hebben we regen nodig", grapt hij, daarmee doelend op het groeien van de gewassen die geoogst worden door de medewerkers van zijn bedrijf.
De medewerkers krijgen dan van hem te horen waar zij die dag moeten werken. "Soms kunnen ze meerdere klussen op een dag doen. Dan rijd ik langs en kijk hoe het werk gaat en vertel ze wat ze daarna kunnen doen." Ook heeft het bedrijf de mogelijkheid om te communiceren door middel van mobilofoon. "We hebben een zendmachtiging. Ik rijd liever langs of bel, maar collega's houden onderling veel contact met elkaar op deze manier. Bijvoorbeeld als zij samen met een klus bezig zijn of elkaar willen passeren op een smalle weg."

Planning
De planning is zijn verantwoordelijkheid, net als het binnenhalen van opdrachten, het schrijven van offertes en het nacalculeren voor de rekening. Soms rijdt hij zelf ook nog met de machines. Zo komt er net een telefoontje binnen voor het schoonmaken van een sloot in de Blaricummermeent. "Dat is een uurtje werk en het is nu vakantietijd. Ik denk dat ik dat zelf dan maar even doe."
Meer dan de helft van de werkzaamheden doet Loonbedrijf Post voor agrariërs in de omgeving. Meestal veetelers. Een ander groot deel van het werk is natuuronderhoud. "Dat is eigenlijk hetzelfde soort werk, maar dan met een andere insteek."

Werk
Het hele jaar is er wel werk dat gedaan kan worden. Het bedrijf begint half februari met het bemesten van het grasland. "Dan moet het niet gevroren of gesneeuwd hebben, want dan mogen we dat niet. In maart/april slepen we graslanden. Dit doen we om molshopen vlak te maken, zodat bij het oogsten geen zand meekomt. Ook doen we onkruidbestrijding. In april bewerken we bouwland. Inzaaien van maïs is voor ons de hoofdmoot. Die machine gebruiken we maar een paar weken."
Eind april, begin mei begint vindt de eerste grasoogst plaats en dat duurt tot september. In september wordt ook de maïs geoogst. "In juni onderhouden we de watergangen. Dit moet voor 1 juli gebeurd zijn. In de winter halen we op wat we uit de watergangen hebben gehaald. Dan onderhouden we ook de machines en kunnen medewerkers uren compenseren die ze in de zomer extra hebben gewerkt. Dan is het jaar rond."

Bert Post bij een van de trekkers met het kenmerkende rode bordje.