Afbeelding
Foto: Céline Godfroy

Een kunstproject met klompen in de hoofdrol

door Yvette de Vries

BLARICUM/EEMNES - Klompen van een boer uit Eemnes gered van het vuur hangen nu gefotografeerd als kunst aan de muur in diverse boerderijen. Het lijkt een verzonnen verhaal, deze ClogStory van de Blaricumse kunstenares Céline Godfroy en de Bussumse Maureen van den IJssel, maar hun gezamenlijke kunstproject is storytelling in de puurste vorm.

Trots laat Maureen de op aluminium platen afgedrukte foto's van de originele klompen zien. Ze wijst op de heldere kleuren en als je goed kijkt zie je ook nog de grassprietjes die in de klompen zaten. De kleuren zijn een weerspiegeling van de lucht op het materiaal dat Céline als ondergrond gebruikte tijdens het fotograferen en de grassprietjes zijn afkomstig van Eemnesser grond. "Aan de klompen zelf hebben we niets gedaan."

Het begon allemaal toen boer Jan de Groot, die inmiddels overleden is, openhaardhout aanbood bij Smederij van de Bergh in Blaricum. Het bleek een kruiwagen vol klompen te zijn, die maar liefst 40 jaar geschiedenis vertegenwoordigden. Ze mochten in het vuur, hij deed er toch niets meer mee. Céline, de vrouw van de smid, stak daar toch een stokje voor. "De klompen vertelden een heel levensverhaal, er zaten allerlei soorten tussen, vrouwen-, mannen- en kinderklompen." Ze bracht ze in veiligheid en zo bleven ze zo'n vijf jaar bij haar op zolder liggen. Ondertussen had ze ook haar vriendin, Maureen, over de klompen verteld. Maureen: "Net als Céline wist ik direct dat we daar iets mee wilden, maar wat was voor ons nog onduidelijk." De twee vriendinnen, die elkaar al ruim 20 jaar kennen, speelden al langer met het idee om samen iets te doen. Maar hun loopbanen, Maureen was lange tijd werkzaam in de reclamewereld, hadden elkaar nog niet gekruist. Ook nu duurde het even voordat alles in elkaar paste.

Na vijf jaar haalden ze de klompen weer tevoorschijn en begonnen ze te experimenteren. Van het eerste idee - etsen en schilderen - ging hun hart niet sneller kloppen en ook de klompen fotograferen op oer-Hollandse stoffen bleek het niet te zijn. Maar opeens hadden ze het te pakken en zoals vaak lag het antwoord voor het oprapen. Céline fotografeerde de klompen buiten op verschillende soorten metalen platen die in de smederij van haar man in overvloed voorradig waren. Het bleek een schot in de roos. De weerspiegeling van de Hollandse luchten en het metaal vormden het decor voor de oude klompen. "Cultureel Nederlands erfgoed op een eigentijdse manier verbeeld", vat Maureen het samen. "En ze hangen echt niet alleen in de boerderijen hier in de buurt."

Onlangs kocht een Amsterdams werving- en selectiebureau een aantal exemplaren. De foto's worden door een bedrijf uit Almere op bestelling op aluminium afgedrukt. Er is wel een maximale oplage. Half mei werden de eerste exemplaren verkocht en ze denken al voorzichtig aan een tweede project. Uiteraard met klompen.