Sean William Bogaers (r) van Dynamic Arts met een aantal jeugdige talenten die van alles kunnen leren in De Scheper.
Sean William Bogaers (r) van Dynamic Arts met een aantal jeugdige talenten die van alles kunnen leren in De Scheper. Foto's: Bob Awick

'Hier hangt de oude Warrekam-sfeer, precies wat ik zocht'

LAREN - "We willen in Laren een creatieve broedplaats stichten. Een locatie als De Scheper zou daarvoor ideaal zijn. Ik ben nu hard bezig om daar een plan voor te maken", zei Sean William Bogaers van Dynamic Arts in december 2015 in het BELNieuws. Die droom is inmiddels uitgekomen. In de zomerserie 'Hoe is het met...' vertelt hij hoe het er nu voor staat.

door Carin van den Berg

Sean William Bogaers uit Laren en Kim Tawjoeram sloegen vorig jaar samen met anderen de handen ineen en richtten de Stichting Dynamic Arts op. "We willen jongeren inspireren hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door ze te koppelen aan jonge professionele artiesten en kunstenaars. We hebben gemerkt dat je als dansdocent bij jongeren meer kunt betekenen. Een soort coachende rol kunt hebben. Daar hebben ze behoefte aan en wij willen daar graag de tijd in steken."

Dynamic Arts en Versa Welzijn hebben de handen ineengeslagen. Sean werkt als jongerenwerker in Laren namens Versa Welzijn en zet Dynamic Arts in om activiteiten voor en met de jongeren op te zetten. In Laren ontbrak daar eigenlijk een goede locatie voor, maar de stichting zag wel kansen voor de jongeren in De Scheper, de oude basisschool die inmiddels leeg stond. Sean William: "Het heeft de sfeer die werkt bij jongeren. Het is een oud, karakteristiek gebouw. Niet te netjes." Bovendien zag Dynamic Arts een kans om met jonge vluchtelingen te kunnen werken, die in de Internationale Schakelklas onderwijs volgen in hetzelfde gebouw.

Vrije inloop
Wekelijks bezoeken op vrijdagavond inmiddels zo'n 30 jongeren het gebouw tijdens een vrije inloop. "Ze kunnen hier van alles. Dansmoves leren, bezig zijn met computers, beats en muziek maken, basketballen, dj'en, tekenen of schrijven. Een aantal jonge mensen die meer ervaring hebben - de Dynamic Artists - zijn de leraren en ze kunnen natuurlijk van elkaar leren." Per avond betalen de jongeren 2,50 euro, of ze kopen een strippenkaart voor vijf keer voor 10 euro. Wie dit echt niet kan betalen, kan eventueel in overleg een regeling treffen.
"Het geld stoppen we weer in wat we hier doen. Daar kunnen we dan bijvoorbeeld tekenspullen voor kopen en de docenten een kleine vergoeding geven." Op deze vrijdag zijn er niet zo veel jongeren. "Het is vakantietijd. Dat kun je echt merken." Ook Kim is er even tussenuit, dus Sean laat zien wat er allemaal gebeurt in het oude schoolgebouw.
Direct valt op dat de gymzaal een opfrisbeurt heeft gekregen. De meeste muren zijn nu wit. Diverse houten delen hebben de kleuren van Dynamic Arts gekregen: paars en oranje. In de meivakantie knapte een groep jongeren zelf het gebouw op. "We zijn soms wel tot 's morgens vroeg beziggeweest", vertelt een jongedame die erbij betrokken was. "We moesten in twee weken klaar zijn", licht Sean William toe. "Daarvoor moesten we heel hard werken, maar het is gelukt."

Muurschildering
Op de muur is een grote muurschildering te vinden van Jochem van Aller die de verbinding tussen de stichting met Versa laat zien. "Zonder Versa hadden we dit niet gekund. Zij hebben ons de weg gewezen en ondersteunen ons in het jongerenwerk", zegt Sean William.
In de gymzaal klinkt muziek. Een aantal mensen danst op een stuk zeil. "Daar glij je makkelijker over." Een jonge meid oefent wat met een hoepel. In de hoek staan drie jongens. Ze wachten op Sean, die ze wat oefeningen laat doen om als een robot te dansen. "Ze zijn statushouders en wonen inmiddels in de regio", vertelt Sean William later.

'We zijn soms wel tot 's morgens vroeg beziggeweest'

Gesleuteld
In een zijkamertje wordt druk gesleuteld aan computers en zitten later diverse jongeren aan tafel. Een inspirerend gesprek komt op gang. Later komt er nog een jongetje dat ook nog wel even wil dansen. Samen met de docent oefent hij zijn dansmoves. Het ziet er gelikt uit. Zijn ouders komen later kijken waar hij uithangt en wat hij aan het doen is. Op het schoolplein wordt ondertussen nog een potje voetbal gespeeld. "Er hangt hier nu echt een Warrekam-sfeer, en dat is precies wat ik zocht", glundert Sean William. "Dat is wat Laren nog miste."
Hij is blij dat hij met zijn plan gehoor heeft gekregen bij de gemeenteraad. "Onder andere Peter Calis heeft zich hier voor ingezet en ook de wethouder, maar je zag ook dat het verbindend werkte in de hele raad en iedereen ons eigenlijk wel ondersteunt." Belangrijk voor de toekomst, want die is ongewis. De stichting kan tot 1 augustus volgend jaar in de school blijven, maar na de zomer gaat de raad onderzoeken wat er in de toekomst met De Scheper gaat gebeuren. "Ik hoop dat we hier nog heel lang kunnen blijven. Het zou zonde zijn van alle investeringen die we er nu in doen. Wij zullen daar in ieder geval ons best voor doen!"

Open Monumentendag
De vrije inloop is nog maar het begin. "We willen ook wat workshops gaan geven. Daar willen we een iets hogere prijs voor vragen. We zijn daar nog mee bezig." Verder zal er op Open Monumentendag op 10 september een speciaal jongerenprogramma zijn in De Scheper. "Dit gebouw is ook een monument. We hopen dat veel mensen zullen komen kijken. Veel mensen zijn hier op school geweest, dus voor hen is het sowieso leuk om te zien wat er nu met de school gebeurt." Ook treden ze op tijdens de vrijwilligersavond op 9 september in het Brinkhuis. "En natuurlijk presenteren we ons op de INmarkt op 11 september."

Jongeren die willen weten wat er allemaal mogelijk is, kunnen mailen naar info@dynamicarts.nl. Ook mensen die samen iets met Dynamic Arts willen uitvoeren, kunnen hier terecht.

De muurschildering laat de verbinding van Versa Laren en Dynamic Arts zien.