Vincent Hilhorst (l) nam het initiatief om de Vierdaagselopers in Laren te laten huldigen door de gemeente.
Vincent Hilhorst (l) nam het initiatief om de Vierdaagselopers in Laren te laten huldigen door de gemeente. Foto: Bastiaan Miché

Vierdaagselopers gehuldigd

LAREN - De gemeente Laren heeft vrijdagmorgen in de tuin van het Brinkhuis haar Larense Vierdaagselopers gehuldigd. Ze kregen koffie met gebak en een bos bloemen.

De huldiging werd gehouden op initiatief van Vincent Hilhorst, die zelf 12 keer de Vierdaagse liep. Dit jaar viel hij helaas op de laatste dag uit door een ernstige blaar onder zijn voet. Wel bracht hij rond de 1.250 euro bijeen voor ALS, omdat hij zich had laten sponsoren.
Vincent: "In gemeenten als Oss, Uden en Lingenwaard is het heel gebruikelijk om de lopers te huldigen. In Lingenwaard gebeurt dat vooraf en krijgen de lopers zelfs een shirt van de gemeente. Het is een prestatietocht en om die te volbrengen is heel wat en een huldiging waard."
Corrie Goes bleek van de aanwezige lopers de meeste keren de tocht te hebben gelopen, namelijk 27 keer. Ook aanwezig was Pieter Vos, die de tocht 21 keer liep, maar nu in een rolstoel zit. "Ik had gehoopt de 25 vol te maken, maar dat is me niet gegeven." Wethouder Ton Stam sprak de aanwezige lopers toe. Hij liep zelf nooit de Vierdaagse, maar heeft wel twee keer langeafstandstochten naar Santiago de Compostella gelopen.
"Zeker omdat het nu de 100ste Vierdaagse was, vonden we het een mooie gelegenheid om jullie in het zonnetje te zetten. Het is ook een goede oproep om de jeugd aan te sporen om te gaan lopen en een mooie stimulans voor de Avondvierdaagse en de Gooise Wandelvierdaagse."

Deelnemers
De gehuldigde deelnemers die zich aangemeld hadden, zijn: Anne van Hooft, Corrie Goes, Ceciel van den Oord, Vincent Hilhorst, Jan de Boer, Peter van der Brink, Pieter Vos, Bert de Boer, Tineke de Boer, Loes Gorter, Siet Visser, Rose-Mary van Engelen, Annie Voulon-Calis, Marlinda Renes en Herman Docter.
Ze genoten van de huldiging en een deel zal de tocht waarschijnlijk volgend jaar weer gaan lopen. Connie: "Ik was al gestopt na de 25, maar wilde de 100ste toch weer lopen. Om meer kans te maken, liep ik de 99ste ook. Ik ben nu weer gestopt, maar je weet nooit of je niet toch weer de Vierdaagse gaat lopen..."


Eemnes praat over bestuurlijke toekomst

EEMNES - Inwoners van Eemnes kunnen op 5 september aan de gemeenteraad vertellen hoe de toekomst van Eemnes er op bestuurlijk vlak er volgens hen uit zou moeten zien. Er is keuze uit vijf scenario's: van er verandert niets tot fusie.

De bijeenkomst vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Zuidersingel en start om 19.30 uur. Inwoners die hieraan mee willen doen, moeten zich via de site van de gemeente aanmelden. Zij kunnen zich vanaf 18.45 uur laten registreren. Tijdens de avond komen ervaringsdeskundige gastsprekers aan het woord. Inwoners kunnen daarnaast in gesprek met raadsleden en hun mening geven over de verschillende bestuurlijke mogelijkheden. De raadsleden zullen deze meningen meenemen, zodat zij later in het jaar een besluit over de toekomst van Eemnes kunnen nemen.

Keuzes
Op basis van de informatie die al eerder uit de dialoog met inwoners is gehaald, diverse wetenschappelijke onderzoeken en de afwegingscriteria van het Rijk voor gemeentelijke samenwerking, ziet de gemeenteraad op dit moment vijf bestuurlijke toekomstscenario's: 1. Nulvariant: er verandert niets; 2. Zelfstandig Eemnes: samenwerking in Gooi en Vechtstreek; 3. Zelfstandig Eemnes: samenwerking met Baarn, Bunschoten en Soest; 4. Fusie met Blaricum en Laren en 5. Fusie met Huizen, Blaricum en Laren.

De nulvariant gaat uit van de huidige situatie. Scenario 2 en 3 gaan uit van een situatie waarbij Blaricum en Laren wellicht kiezen voor een fusie. Hierbij zal de BEL Combinatie vervallen, waarin op dit moment door de drie gemeenten wordt samengewerkt. Eemnes blijft dan zelfstandig en werkt in scenario 2 met de Gooi en Vechtstreek samen en in scenario 3 met Baarn, Bunschoten en Soest.

De twee andere scenario's gaan uit van een fusie, waardoor er een nieuwe gemeente ontstaat waar Eemnes dan deel van gaat uitmaken.