De oorspronkelijke variant van de provincie voor de halte bij Eemnes die omwonenden nog steeds niet zien zitten.
De oorspronkelijke variant van de provincie voor de halte bij Eemnes die omwonenden nog steeds niet zien zitten.

Eiland van Eemnes gaat in gesprek over halte snelle bus

EEMNES - Eigenlijk zou Buurtvereniging Eiland van Eemnes vandaag spreken met de stuurgroep HOV 't Gooi. "Ik wil echter met meer mensen het gesprek kunnen voeren en het is vakantie", zegt voorzitter Ben Gräve. "We hebben het dus uitgesteld." Of het gesprek zinvol is, weet hij niet. "Dialoog is altijd goed, maar wij gaan echt onze mening niet zomaar bijstellen."

De stuurgroep HOV 't Gooi zou in haar laatste vergadering aangegeven hebben nog te willen praten met de omwonenden om van hen hun bezwaren te horen tegen de oorspronkelijke variant voor de halte bij Eemnes, de zogeheten referentievariant. "Daar zijn we helemaal tegen. Nog steeds."

Geluidswal
De variant die de provincie ooit als eerste inbracht voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in Eemnes voorziet in een halte aan de Verlegde Laarderweg. De snelle bus zou daarvoor een eigen afrit krijgen vanaf de A27 die vlak langs de Eemnesser wijk zou gaan lopen en door de geluidswal heen moet. De bewoners van het Eiland van Eemnes zagen dit totaal niet zitten en dus nog steeds niet.

"Dat hebben we ook zeker kenbaar gemaakt aan de stuurgroep. We hebben een brief gestuurd met onze bezwaren. Omdat we niet het idee hadden dat dit werd opgepakt, hebben we in december vorig jaar nogmaals een brief gestuurd. Hierop kregen we in april een reactie van de commissaris der Koning van Noord-Holland, de heer Remkes. Die schreef dat er naar een HOV-waardige oplossing wordt gekeken die ook op de steun van de omwonenden kan rekenen."
Wat de buurtvereniging betreft is de Sprey/vdBerg-variant een prima oplossing. "Deze is ook nog eens goedkoper. Je zou toch denken dat ze daar wel oren naar hebben, namens alle belastingbetalers."

Koesteren
Gräve benadrukt nog maar eens dat die variant niet alleen breed wordt gedragen door de bewoners, maar ook door de gemeenteraad en het college. "Dat is uniek. Dat is sinds het begin van het project in 2008 niet zo geweest. Dat moeten we koesteren." Daarnaast wijst hij ook nog op de andere alternatieven die er liggen. "Zelfs het alternatief met een tunnel is volgens mij nog goedkoper dan die van de provincie. Daar zijn namelijk nog een heleboel kosten niet meegerekend, zoals de maatregelen die moeten worden genomen omdat de bus door de geluidswal gaat. Het lijkt er hier op dat de provincie alleen wil gaan voor een oplossing die zij hebben bedacht en niet voor een van de goede alternatieven die er nu liggen."