Gerard Luchenberg met de gewonnen MVO award.
Gerard Luchenberg met de gewonnen MVO award. Foto: Bob Awick

'We zijn een bedrijf dat MVO
in de genen heeft zitten'

EEMNES - Het was een enerverend eerste halfjaar voor Kringloopcentrum Eemnes. Ze wonnen begin dit jaar de MVO Award en in april openden ze in Huizen een tweede vestiging aan de Machineweg bij de Bestevaer, terwijl er al twee kringloopwinkels in Huizen zijn. Directeur Gerard Luchtenberg liet toen al weten dat er wat hem betreft plek was voor een derde kringloopwinkel. En nog steeds is hij daarvan overtuigd. In deze zomerserie 'Hoe is het met...' kijken we hoe het er nu voor staat. We spreken met Gerard Luchtenberg.

door Yvette de Vries

Dat ze begin dit jaar de MVO Award wonnen, zijn ze uiteraard heel blij mee. Maar als een complete verrassing kwam het niet, vertelt Luchtenberg. "Nee, we waren niet heel erg verrast. We zijn een bedrijf dat MVO in de genen heeft zitten. Het is ook de reden waarom we zijn gestart." De kringloopwinkel is volgens de directeur op twee fronten actief. Op de sociale kant van MVO en op het gebied van milieu. "Veel mensen die bij ons werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze komen binnen als vrijwilliger of via een re-integratietraject. Via ons vinden ze dan hun weg richting de arbeidsmarkt." Dat geldt weliswaar niet voor iedereen, maar toch wisten het afgelopen jaar zeker zes mensen door te stromen richting de reguliere arbeidsmarkt. Een resultaat waar Luchtenberg trots op is.

Terugkomend op de award vertelt hij dat het winnen ervan nog geen direct meetbare resultaten heeft opgeleverd, wel publiciteit.

Hergebruik
De tweede pijler is het milieurendement. De spullen die niet naar de afvalberg van de GAD gaan naar de 'herbruikbare berg'. Zo omschrijft de directeur het zelf het liefst. Die spullen gaan voor verkoop de winkel in. Zelfs goederen die niet geschikt zijn voor de verkoop zijn niet 'waardeloos'. "Die worden gescheiden en veel onderdelen zijn herbruikbaar." Voorbeelden daarvan zijn ijzer en hout. Die worden opnieuw gebruikt als grondstof voor andere producten. Het Kringloopcentrum heeft daar vaste adressen voor. Of dat nog wat geld in het laatje brengt van het Kringloopcentrum? Soms wel en soms niet. Voor sommige grondstoffen moet je betalen, laat Luchtenberg weten. Eigenlijk is alles welkom, behalve kapotte elektrische apparaten. Daar zitten ze zowel bij de vestiging in Eemnes als in Huizen echt niet op te wachten. Luchtenberg vindt het werk dat hij doet mooi en zinvol. Bij het Kringloopcentrum heeft hij de mogelijkheid om zijn ervaring uit twee uiteenlopende werelden te verenigen. Hij werkte zowel een aantal jaar in de zachte sector (de zorg) als in het commerciƫle bedrijfsleven. Het sociale aspect gaat hem dan ook zeker aan het hart.

Tekort aan mankracht
Naast het openen van de vestiging in Huizen zijn er nog geen verdere uitbreidingsplannen. Belangrijker is het om de opstartfase waarin het centrum nog verkeert, goed te managen. Maar het loopt wel goed in de buurgemeente, volgens de directeur. Het loopt in beide vestigingen echter zo goed dat ze daarmee slachtoffer zijn van hun eigen succes. "We komen echt handen tekort. We krijgen meer aangeleverd dan we kunnen verwerken." Zeker bij de kledingsorteer kunnen ze wel wat extra hulp gebruiken. Het is volgens Luchtenberg lastig om aan mensen te komen. Maar hij heeft wel een paar troeven achter de hand. Het is volgens hem heel nuttig en gezellig werk en bovendien krijgen vrijwilligers ook korting als ze zelf spulletjes kopen.

''Er stromen ook mensen door naar de arbeidsmarkt'