Wethouder Leen van der Pols vertelt in de zithoek van zijn werkkamer over zijn visie op en ervaringen met vrijwilligerswerk.
Wethouder Leen van der Pols vertelt in de zithoek van zijn werkkamer over zijn visie op en ervaringen met vrijwilligerswerk. Foto: Bastiaan Miché

'Vrijwilligerswerk is geen verlengstuk overheid'

LAREN - Laren zet vrijwilligers in het zonnetje met een avond op 9 september waar iedereen welkom is die iets voor een vereniging, club, kerk of buurt doet. Het BELNieuws spreekt in aanloop naar deze avond met enkele vrijwilligers over het werk dat zij met hart en ziel doen. Vandaag vertelt wethouder Leen van der Pols over zijn visie op en de betekenis van vrijwilligers.

door Carin van den Berg

"Vrijwillige inzet komt van onderop", zegt de wethouder. "Het mag nooit gezien worden als verlengstuk van de overheid. Daarnaast kan het niet zo zijn dat onnodige regels vrijwilligers afremmen. Ik zie het als een rol voor de overheid om vrijwilligers te ondersteunen door bijvoorbeeld het verstrekken van een gratis Verklaring Omtrent Gedrag voor vrijwilligers."
Zelf is Van der Pols ook vrijwilliger geweest en hij weet dus wat het is. Voor Van der Pols is het doen van vrijwilligerswerk net zo vanzelfsprekend als voor een ander het lidmaatschap van een voetbalclub of iets dergelijks. "Je kunt bijdragen aan de maatschappij en jezelf ontwikkelen."
Ook op een andere manier maakte hij kennis met het werken met vrijwilligers. "Ik was in het verleden werkzaam bij de politie en ook enkele jaren bij de brandweer. Daar wordt ook gewerkt met vrijwilligers. Ik heb van dichtbij gezien hoe enorm gemotiveerd mensen zijn om iets vrijwillig te doen. Je geeft tenslotte niet zomaar je kostbare vrije tijd op. Op die vrijwilligers moeten we zuinig zijn." Belangrijke aspecten die hij uit zijn functies meenam, waren zaken als: is er genoeg aandacht voor vrijwilligers, wordt hun inzet gewaardeerd, is er respect voor de vrijwilliger en de dingen die hij doet en heeft een vrijwilliger een gelijkwaardige positie in de organisatie waar hij zich voor inzet.

Betrokkenheid
Als wethouder neemt hij deze kennis mee in de manier waarop hij naar vrijwilligerswerk kijkt. "Het is natuurlijk geweldig om te ervaren en te zien dat we op zo veel betrokken Laarders kunnen rekenen die regelmatig door weer en wind op pad gaan voor het goede doel. Van bestuurslid tot buddy, van scheidsrechter tot schuldhulpverleningsmaatje, van koster tot klaar-over. Het zijn ambassadeurs van ons dorp die zorgen voor verbinding in de samenleving. Sportverenigingen, culturele en maatschappelijke organisaties, maar ook scholen en kleinschalige initiatieven zouden vaak niet mogelijk zijn zonder deze vrijwillige inzet. Dit zorgt voor een sterke samenleving die weerbaar is. Iedereen heeft een taak." Als overheid moet je daar in investeren, is zijn mening. Bijvoorbeeld door een vrijwilligerscoördinator aan te stellen bij AZC Laren. "Jaap Smuling is dat. Hij kan de initiatieven inventariseren, kijken welke plannen er zijn en vragen van vrijwilligers beantwoorden. De gemeente heeft zo een gezicht gekregen voor de vrijwilligers die zich hier willen inzetten."
Van der Pols vindt ook dat de gemeente een plek moet bieden waar vrijwilligers activiteiten kunnen organiseren. "Bijvoorbeeld het Brinkhuis als belangrijk onderdeel van het kloppend hart van Laren."

De gemeente waardeert het werk dat vrijwilligers doen. Daarom organiseert zij samen met Versa Welzijn de Vrijwilligersavond. Hier wordt geen prijs meer uitgereikt. "Uit een enquête onder de vrijwilligers bleek dat veel van hen vinden dat alle vrijwilligers in het zonnetje gezet moeten worden. Want op welke criteria beoordeel je iemand? Iedere vrijwilliger is belangrijk. Op de avond bieden we een platform voor vrijwilligers om met elkaar ervaringen uit te wisselen, om even te genieten van een leuk programma en als wethouder hoor ik dan graag van mensen wat wij als gemeente kunnen doen."